• BIST 9079.97
  • Altın 2299.857
  • Dolar 32.3206
  • Euro 35.0966
  • Lefkoşa 26 °C
  • Girne 21 °C
  • Mağusa 23 °C
  • İskele 23 °C
  • Güzelyurt 27 °C
  • Lefke 26 °C

İşte Guterres'in çizdiği çerçeve

BM Genel Sekreteri'nin tarafların geçtiğimiz gün sunduğu önerilerin çerçevesini belirlediği iddia edilen belge yayınlandı
İşte Guterres'in çizdiği çerçeve

Güney'de yayınlanan haftalık Cyprus Weekly gazetesi, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri'nin tarafların geçtiğimiz gün sunduğu önerilerin çerçevesini belirlediği iddia edilen belgeyi yayınladı. Bilindiği gibi taraflar, soruna nasıl çömüm bulanacağı konusundaki paket önerilerini, Guterres'in oluşturduğu çerçeve doğrultusunda sunmuştu.

Buna göre "Güvenlik ve Garantiler" başlığı altında, mevcudun devamı yerine yeni bir güvenlik rejimine ihtiyaç olduğunun kabul edilmesi gerektiğini belirten BM Genel Sekreteri,  Garanti Anlaşması'nda yer alan "müdahale hakkı"nın sona erdirilmesi gerektiğini ifade ediyor.

Yürürlükte olan garanti sistemi yerine tüm Kıbrıslıların kendilerini güvende hissedeceği yeni bir sistem konması gerektiğini kaydeden Guterres, yeni uygulama mekanizmasında Kıbrıs dışında unsurların da yer alacağından bahsediyor.

Garantörler kendi sorumluluklarını denetleyemez

Çizdiği çerçevede garantörlerin kendi sorumluluklarını denetleyemeyeceğinin altını çizen Guterres, muhtemel çözümün ertesi günü asker azaltılmasına gidilmesi gerektiğini ve takvim konarak bu sayının İttifak Anlaşması'nda yer alan sayıya (650) çekilmesi gerektiğini ifade etti.

Genel Sekreter, ada üzerinde garantörlerin askeri mevcudiyetiyle ilgili "sona erme hükmü" konusunda bir tartışma yaşlandığını, takvim ve bu konunun en üst düzeyde (devlet veya hükümet başkanları) görüşülmesi gerektiğini söyledi.

Topak konusunda Güzelyurt'un adı geçiyor

Guterres, "Toprak" başlığı altında "Kıbrıs Türk tarafı (sunduğu) haritayı bazı muhitler (Kıbrıs Rum tarafı bunun Güzelyurt'a atıf olarak anlıyor) bağlamında ayarlamasının gerektiğini belirtiyor.

Mülkiyet konusunda iki presibe dikkat çekti

Belgede, mülkiyet konusunda iki prensibe dikkat çeken Guterres, bunlardan bir tanesinin oluşturulacak rejimin, toprak ayarlamasına tabi bölgelerde yüzde 100 olmamak kaydıyla yerinden edilen bireylerin çoğunlukta olmasına olanak tanıması olduğunu kaydetti. İkinci prensip ise, toprak ayarlamasına tabi bölgelerin dışlında kalan bölgelerde yüzde 100 olmamak kaydıyla kullanıcıların çoğunlukta olmasına olanak tanıması.    

Yönetim ve Güç Paylaşımı

Yönetim ve Güç paylaşımı başlığının altına giren Türk ve Yunan vatandaşlarının eşit muamelesi konusunda "Türk vatandaşları adil bir kotaya tabi olmalı. Neyin 'adil' olduğu konusunda daha fazla tartışmaya ihtiyaç var" diyen Guterres,  Kıbrıslı Türklerin kararlara etkin katılımı konusunda "Konu 'ağırlıklı oy' meselesi ile ne zaman ve hangi şartlar altında uygulanacağı bağlamında daha fazla tartışılması gerekiyor" ifadelerini kullandı. .

Guterres, son olarak açıkta kalan diğer unsurlarla birlikte dönüşümlü başkanlık ile birlikte güç paylaşımı konusunun, Kıbrıs Türk tarafının isteği doğrultusunda tartışılması gerektiğini belirtti.   

Diğer Haberler
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Ada Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.