• BIST 9079.97
  • Altın 2306.679
  • Dolar 32.3389
  • Euro 35.0963
  • Lefkoşa 23 °C
  • Girne 20 °C
  • Mağusa 20 °C
  • İskele 20 °C
  • Güzelyurt 23 °C
  • Lefke 23 °C

İsrail medyası: Netanyahu, Suudi Arabistan'la ilişkileri düzeltmeye çalışıyor

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun gelecek yıl yapılacak genel seçim öncesi, Körfez ülkelerinden Suudi Arabistan'la ilişkileri düzeltmeye çalıştığı belirtildi.
İsrail medyası: Netanyahu, Suudi Arabistan'la ilişkileri düzeltmeye çalışıyor

İsrail'in "Hadashot" televizyonunun haberine göre Başbakan Binyamin Netanyahu, ülkesinin diplomatik ilişkisi olmayan Suudi Arabistan ile ilişkilerini normalleştirmek için bir dizi çalışma yürütüyor.

"Netanyahu Riyad'la normalleşme için Mossad Başkanı'nı görevlendirdi"

Başbakan'ın Kasım 2019'da yapılması planlanan genel seçimler öncesi Tel Aviv-Riyad ilişkilerinin düzeltilmesini hedeflediği belirtilen haberde, Netanyahu'nun bu bağlamda gerekli girişimlerde bulunması için Mossad Başkanı Yossi Cohen'i görevlendirdiği kaydedildi.

Tel Aviv ile Riyad arasında diplomatik ilişkilerin başlatılmasına yönelik girişimlere ABD'nin de dahil olduğu aktarıldı.

"İsrail, İran'a karşı birçok Arap ülkesiyle görüştü"

Haberde ayrıca adı açıklanmayan İsrailli üst düzey bir yetkilinin, "Tel Aviv'in İran'a karşı Suudi Arabistan'ın da aralarında olduğu birçok Arap ülkesiyle görüştüğünü söylediği" belirtildi.

İsrail Başbakanlık Basın Ofisinden haberle ilgili herhangi bir açıklama yapılmadı.

Netanyahu'nun, Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesine dair açıklamasında, "İstanbul'daki Konsoloslukta yaşananlar korkunç ama Suudi Arabistan'ın da istikrarı devam etmeli" ifadelerini kullanması dikkat çekmişti.

Washington Post gazetesi, geçen ay adı açıklanmayan ABD'li kaynaklara dayandırdığı haberinde, "İsrail Başbakanı Netanyahu'nun, Kaşıkçı'nın öldürülmesinden sonraki süreçte ABD Başkanı Donald Trump'a ulaştığı ve Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'a destek istediği" ileri sürülmüştü.

İsrail ile Körfez ülkeleri arasındaki yakınlaşma

Son dönemde başta Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) olmak üzere Körfez ülkelerinin İsrail ile yakınlaşması dikkat çekiyor.

İlk önce İsrail Milli Takımı'nın Katar'ın başkenti Doha'da 25 Ekim - 3 Kasım tarihlerinde düzenlenen Dünya Jimnastik Şampiyonası'na katılması gündeme gelmişti.

İsrail Başbakanı Netanyahu da 26 Ekim'de ülkesinin diplomatik ilişkisi bulunmayan bir diğer Körfez ülkesi Umman'a resmi ziyaret gerçekleştirmişti.

BAE yönetimi de Uluslararası Judo Federasyonu tarafından başkent Abu Dabi'de düzenlenen Judo Grand Slam Turnuvası'nda İsrailli sporcuların kendi bayrakları altında yarışmasına izin vermişti.

İsrail ulusal marşı çalınmıştı

İsrailli bir judocunun final maçını kazanması sebebiyle 28 Ekim'de İsrail ulusal marşı, diplomatik ilişkilere sahip olmadığı Körfez ülkelerinden BAE'nin başkenti Abu Dabi'de ilk kez çalınmıştı.

Turnuvayı izlemek için milli takımla Abu Dabi'ye giden İsrail Kültür ve Spor Bakanı Miri Regev, madalya töreninde ülkesinin ulusal marşının çalınmasıyla duygusal anlar yaşayarak gözyaşı dökmüştü.

İsrail İletişim Bakanı BAE'deydi

İsrail İletişim Bakanı Eyüb Kara da 30 Ekim'de BAE'nin Dubai kentinde düzenlenen telekomünikasyon konferansına katılarak bir konuşma yapmıştı.

Ulaştırma Bakanı Yisrael Katz, 7 Kasım'da Umman'da düzenlenen Uluslararası Ulaştırma Konferansı'nda İsrail, Ürdün ve Körfez ülkelerini birbirine bağlayacak "Barış Demir Yolu Projesi"ni tanıtmıştı.

Netanyahu geçen ay yaptığı açıklamada, Körfez ülkelerinden Umman'a yaptığı ziyareti işaret ederek, yakın zamanda başka Arap ülkelerini de ziyaret edeceğini söylemiş ancak hangi ülkeyi kastettiğini açıklamamıştı. İsrail basınında yer alan haberlerde bu ülkenin Bahreyn olduğu iddia edilmişti.

Diğer Haberler
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Ada Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.