• BIST 9084.03
  • Altın 2325.331
  • Dolar 32.373
  • Euro 35.0126
  • Lefkoşa 26 °C
  • Girne 23 °C
  • Mağusa 26 °C
  • İskele 26 °C
  • Güzelyurt 26 °C
  • Lefke 26 °C

“İki devletin egemen eşitliği temelinde bir süreç sürdürülecek”

  Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, temaslarda bulunmak üzere KKTC’ye gelen Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ı kabul etti. Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ile Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Cumhurbaşkanlığı’ndaki g
“İki devletin egemen eşitliği temelinde bir süreç sürdürülecek”

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, temaslarda bulunmak üzere KKTC’ye gelen Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ı kabul etti.


Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ile Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Cumhurbaşkanlığı’ndaki görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.
Ortak basın toplantısında, Kıbrıs’ta iki devletli, egemen eşitlik temelinde bir sürecin sürdürüleceğini söyleyen Cumhurbaşkanı Tatar, Rum lider Nikos Anastasiadis’in mektubu ve önerilerine karşılık, iki devletin iş birliğine yönelik öneri sunacaklarını belirtip sözde Güven Yaratıcı Önlemler olarak Maraş’ın iadesi, limanların BM ve AB denetiminde açılması gibi önerileri reddettiklerini, bunların söz konusu olamayacağını ifade etti.
“Somut önerilerimizi önümüzdeki günlerde ifade edeceğim” diyen Cumhurbaşkanı Tatar, Maraş açılımının gerçekleştirildiğini, bunun önemli ve değerli bir adım olduğunu dile getirdi.
“Yangının söndürülmesi için çalışmalar devam ediyor”
Cumhurbaşkanı Tatar, Ardahan-Topçuköy-Mersinlik-Tatlısu bölgelerindeki yangına değinerek tespitlerini aktardı ve 18 kilometrekare alan olarak belirlenen yangının son durumunu ve kuzey bölgesindeki yangınların hangi noktada olduğunu incelediklerini belirtti.
Türkiye Cumhuriyeti’nin gönderdiği helikopter, yangın söndürme uçağı ve diğer desteklerle yangının söndürülmesi için çalışmaların devam ettiğini dile getiren Cumhurbaşkanı Tatar, katkı koyanlara teşekkür etti.
Büyük bir alanın yangından etkilediğini, bunun üzücü olduğunu ancak yaşananlardan dersler çıkarıldığını ve gerekli çalışmaların yapılacağını belirten Cumhurbaşkanı Tatar, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın geçmiş olsun dileğini paylaştığını kaydetti.
Cumhurbaşkanı Tatar pandemi ve Rusya-Ukrayna savaşının yarattığı olumsuzluklara da değinerek yaz döneminde turizmin canlanması ve öğrencilerin gelişiyle sağlanacak açılımlarla ekonomik ve diğer sıkıntıların geride kalması temennisinde bulundu.
 “Maraş, KKTC sınırları içerisindedir”
Cumhurbaşkanı Tatar, Maraş’ın 500 bin kişi tarafından ziyaret edildiğini, açılımın uluslararası hukukun kabul ettiği şekilde yapıldığını, eski mülk sahiplerinin yapacağı müracaatları da değerlendireceklerini kaydetti.
“Maraş, KKTC sınırları içerisindedir” diyen Cumhurbaşkanı Tatar, altyapısının daha da iyi bir noktaya getirileceğini söyledi.
Cumhurbaşkanı Tatar, Rusya-Ukrayna savaşının yaşandığı bu dönemde, Türkiye Cumhuriyeti’nin garantörlüğünün öneminin bir kez daha görüldüğünü belirterek adaya barışın, 20 Temmuz 1974’te geldiğini vurguladı.
Kıbrıs meselesinin özünün, egemenlik meselesi olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Tatar, federal temelde bir antlaşmanın, çoğunluğun azınlığı yöneteceği ve Kıbrıs Türkü’nün asimile edileceği bir noktaya sürükleneceğini söyledi.
Yunanistan’ın, Ege adalarında uluslararası hukuku ihlâl ettiğini ve o durumu buraya yayma eğilimi olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Tatar, bu tuzağa düşmeyeceklerini kaydederek Anavatan Türkiye’nin, bölgenin en büyük ve en güçlü ülkesi olduğunu ifade etti.
“Türkiye’nin KKTC’ye desteği tamdır ve bunu herkes böyle bilmelidir. Karalama ve sindirme politikaları bizi yıldıramaz”
Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay da basın toplantısında yaptığı açıklamada, KKTC’nin güçlenmesinin büyük önem taşıdığını ifade ederek Kıbrıs Türkü’nün egemenliğini pekiştirmesine verdikleri desteğin de tam olduğunu söyledi.
Oktay, Kıbrıs Türk halkı Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ı Cumhurbaşkanı seçerek iki devletli çözüm isteğini ortaya koyduğunu da belirtti.
“Rumları rahatsız eden şey, KKTC halkının dimdik ayakta durmasıdır. Türkiye Cumhuriyeti’nin KKTC’ye desteği tamdır ve bunu herkes böyle bilmelidir. Karalama ve sindirme politikaları bizi yıldıramaz” diyen Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay; “Siyasal ve sosyal alanlarda gelişen bir KKTC için Türkiye Cumhuriyeti olarak üzerimize düşen görev ne ise yapmaya hazırız” dedi.

  • Yorumlar 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Ada Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.