• BIST 9079.97
  • Altın 2307.267
  • Dolar 32.3405
  • Euro 35.0516
  • Lefkoşa 23 °C
  • Girne 20 °C
  • Mağusa 20 °C
  • İskele 20 °C
  • Güzelyurt 23 °C
  • Lefke 23 °C

Hükümetten TL atılımı!

SON DAKİKA
Hükümetten TL atılımı!

Hükümet, dövizdeki dalgalanmaya karşı bir dizi kararlar aldı.

Bakanlar Kurulu Başbakan Tufan Erhürman başkanlığında saat 12.30’da toplandı. Az önce sona eren Bakanlar kurulu toplantısının ardından hükümet sözcüsü Başbakan Yardımcısı Dışişleri Bakanı Kudret Özersay basına açıklamalarda bulunuyor.

Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, yaklaşık 6 buçuk saat süren Bakanlar Kurulu toplantısının ardından alınan kararlarla ilgili açıklama yaptı. 

Bugünkü toplantıda döviz dalgalanmasına karşı bir takım tedbirler alındığını kaydeden Özersay, bu önlemlerle piyasanın da rahatlamasının hedeflendiğini söyledi.

Özersay, ithal ürünlerin ülkeye girişinde ve liman hizmetlerinde döviz kurunun sabitlenmesini de öngören kararları 10 kalemde sıraladı.

Kudret Özersay, Bakanlar Kurulu’nda dövizdeki artışın yanı sıra bet ofisleri, yangın helikopteri, denizlere iskele yapımı, küçükbaş hayvan üreticilerine sağlanan faiz desteği gibi konularla ilgili kararları da açıkladı.

DÖVİZDEKİ DALGALANMAYA KARŞI ALINAN TEDBİRLER

Bakanlar Kurulu kararlarını Başbakan Yardımcısı Kudret Özersay şöyle açıkladı:

"Yurtdışından ülkeye ithal edilen malların ülkeye giriş anındaki kurun sabitlenmesi. Eğer antrepodan çekildiğinde kur daha düşükse daha düşük olabilecek. İthal ürünlerde sürekli döviz dalgalanması nedeniyle yaşanan artışın bir miktar düzenlenmesini sağlayacak.

İthal ürünlere ülkeye girdiği an kur sabitlemesi geliyor.

TL sözleşmelere vergi indirimi yapılacak.

Yurt dışından ithal edilen mallarda, ilgili ürün ülkeye girdiği andan itibaren kurun sabitlenmesi, yurt dışından ithal ürünlerde ülkeye girdiği andaki kurun esas alınması, ithal ürünlerde döviz dalgalanmasına yönelik bir tedbir olarak düşünüldü. Eğer kur düşerse, düşük kur uygulanacak.

Limanlarda verilen hizmetler karşılığında dövize endeksli alınan harç ve vergilerde döviz kuru sabitlemesi yoluna gidilecek. Bu kurun ne olacağı ilgili komisyonda belirlenecek.

BANKACILIKTA PUL PARASI KALDIRILIYOR

Bankacılık işlemlerinde devletin banka pulu uygulaması kaldırılıyor. Bankalardan döviz borçlarına karşılık, söz konusu borcun vadesi ya da düzenleme durumunda, senet yenilemesi için alınan pul parasından vazgeçiliyor. Türk Lirası borcu için de aynı uygulama yapılacak. Yeniden yapılandırma durumunda pul parası alınmayacak.

KOBİ'ler için kredi kullanan ya da kullandıran bankadan pul parası alınmayacak.

Bankaların, döviz olarak Merkez Bankası'nda munzam karşılık olarak tuttukları parayı yüzde 20 Türk Lirası olarak tutmaları...

TL ÜZERİNDEN KİRA SÖZLEŞMESİ YAPAN DAHA DÜŞÜK VERGİ ÖDEYECEK

Kira sözleşmelerinden alınan vergi stopaj uygulamasından TL'den olan sözleşmelerde daha düşük vergi kararı alınması kararı aldık. Bu yönde TL üzerinden bir özendirme yapılacak.

DEVLETİN KİRALADIĞI ARAZİLERDE KUR SABİTLEMESİ YAPILACAK

Devletin kiraladığı arazilerde kur sabitlemesine gidilecek. Vakıflar'dan kiralanan dükkan ve konutlarda da kur sabitlemesi için benzer bir çalışma başlatıldı. Bunun kararı Vakıflar yönetim kurulunda alınacak.

KIB-TEK TRAFO KATKI PAYI TL ÜZERİNDEN HESAPLANACAK

Kıb-Tek tarafından alınan trafo katkı payının hesaplanmasında TL üzerinden bir hesaplama yapılacak. Döviz üzerinden yapılan hesaplamalarla ilgili vatandaş şikayetçiydi. Bunun tam olarak nasıl uygulanacağına Kıb-Tek Yönetim Kurulu karar vermelidir. 

İHALELELERDE TEMİNAT MEKTUBU KARŞILIĞI AVANS %70'E ÇIKIYOR

Devlet ihalelerinde teminat mektubu karşılığı %10 avans uygulamasını %70’e çıkarma kararı aldık. Bu da döviz anlamındaki sıkıntıyı bir miktar rahatlatacaktır.

TÜRKİYE-KKTC TİCARETİNDE DE TL

Türkiye ile ticaretin Türk Lirası üzerinden ilerlemesi için gerekli görüşmelerin yapılması yönünde karar alındı.

Türkiye ile KKTC arasındaki ticarette döviz yerine TL’nin esas alınması noktasında inisiyatif alarak ilgili bakanların doğrudan görüşme yapmaları ve sonuç almaları yönünde bir karar üretilmiş durumdadır.

Döviz dalgalanmasına karşı tedbir ve piyasayı rahatlatmak için ürettiği kararlar bunlardır.

BAKANLAR KURULU'NUN ALDIĞI DİĞER KARARLAR

BET OFİSLERİNE YÖNELİK DÜZENLEME: Bet ofislerin azaltılması için 'bet (bahis) ofisleri' lisans bedelleri artırıldı. Bu ofislerin açılma ve işletilmesine yönelik de yeni düzenlemeler yapıldı, hedef sayının azaltılması.

İSKELE YASASI'NDA DEĞİŞİKLİK: İskeleler Yasası kapsamında, denizlerde iskele yapılmasına yönelik koşullar belirlendi, bu yöndeki yasal boşluk giderildi.

YANGIN SÖNDÜRME UÇAĞI: Orman yangınları için yangın söndürme uçağının ülkede konuşlandırılması için Tarım Bakanlığı'nın Türkiye ile görüşme yapması yönünde karar alındı.

YABANCILARIN MAL SATIN ALMASI: Bazı yabancıların ülkede mal alabilmeleri yönünde kararlar üretildi.

ATAMA: Bilgi edinme hakkından bir süredir yurttaşlar yararlanamıyordu. Bu yöndeki kurul üyeleri atanmamıştı.
Bilgi Edinme ve Değerlendirme Kurulu üyeleri atandı.

HAYVANCILARA FAİZ DESTEĞİ UZATILDI: Küçük baş hayvan besleyicilerinin desteklenmesi için hayvancılara verilen faiz desteğinin mayıs sonuna kadar uzatılması kararı alındı.

KAMU MALİYESİ DENETİMİ  İÇİN YASA: Kamu maliyesinin iyi denetlenmesi için kamu mali denetimi ve kontrol yasa tasarısı onaylandı.

BET OFİS LİSANS BEDELLERİ ARTTIRILDI... HEDEF, BET OFİS SAYISININ AZALTILMASI

Bet ofislerin sayısının azaltılmasına yol açacak şekilde bet ofislerin açılması ve işletilmesi yönteminde bazı değişiklikler yapıldı. Bet ofislerin lisans bedelleri artırıldı. Bu kararla birlikte bet ofislerin sayısının azaltılması sonucunun ortaya çıkacağını düşünüyoruz.

ŞARTLARA UYMAYAN İSKELELERE YIKIM GELİYOR

İskeleler Yasası adı altında denize iskele yapılması noktasında koşullar belirlendi. Bugüne kadar yasal boşluk vardı. Koşullar net olmadığından fiili durumdan yararlanan kişi veya kurumlar fiiliyatta iskele yaptılar. Yapım aşamasındaki bazı iskelelerin Ulaştırma Bakanlığı’nca durdurulduğu bilgisini paylaşıyorum. Şartlara uygun hale gelip başvurusunu yapacak olan birtakım firmalar da var. Şartları yerine getirirlerse izin alabilecekler, yerine getirmeyenler iskele inşaatlarının durdurulması ve yıkılması gündeme gelecek.

YANGIN SÖNDÜRME UÇAĞI KKTC'DE KONUŞLANDIRILACAK

Bir yangın söndürme uçağının KKTC’de konuşlandırılması görüşüldü. Türkiye’deki yangın söndürme uçakları 17-23 dakika içinde KKTC’deki orman yangınlarına müdahale edebileceği bilgisi paylaşıldı. Yaz döneminde ise KKTC’de bir uçağın konuşlandırılması konusunda karar üretildi.

BİLGİ EDİNME VE DEĞERLENDİRME KURULU ÜYELERİ ATANDI

Bilgi edinme hakkından bir süredir üllkede bir önceki dönemde bilgi edinme ve değerlendirme kuruluüyeleri atanmadığından yararlanamıyorlardı. Bugün, Bilgi Edinme ve Değerlendirme Kurulu’nun üyelerini atayarak bilgi edinme hakkının fiilen uygulanabilmesini sağlayacak koşulları da oluşturmuş olduk.

KÜÇÜKBAŞ ÜRETİCİLERİNE FAİZ DESTEĞİ...

Küçükbaş hayvan üreticilerinin desteklenmesi için kredili yemlik arpa vb unsurların faiz desteği devletçe veriliyordu ve nisan ayında bitecekti. Bu faiz desteği Mayıs 2018’e kadar uzatma kararı aldı.

KAMU MALİYESİ DENETİMİ  İÇİN YASA

Kamu maliyesinin iyi denetlenmesi için kamu mali denetimi ve kontrol yasa tasarısı onaylandı.

Kamu kurum ve kuruluşlarının mali olarak çok daha iyi kontrol edilebilmesi için Kamu Maliye Yönetimi Tasarısı'nı onaylayarak Meclis’e sevk etme kararı aldık.

ERKEN SEÇİM İÇİN YARIN VEYA SALI GÜNÜ DETAYLI AÇIKLAMA

Biz erken seçim konusunu değerlendirdik, büyük ihtimalle yarın veya salı günü bu konuda daha detaylı açıklama yapacağız. Türkiye’de de yaşanan erken seçim tartışma ve kararları çerçevesinde o kararlar nedeniyle değil ama üniversite sınavının yapılış tarihindeki değişiklik nedeniyle bizim de belediye seçimleriyle ilgili yeniden karar üretme ihtiyacımız doğdu. 

 

Diğer Haberler
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Ada Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.