• BIST 9079.97
  • Altın 2324.068
  • Dolar 32.3623
  • Euro 34.9104
  • Lefkoşa 14 °C
  • Girne 16 °C
  • Mağusa 16 °C
  • İskele 16 °C
  • Güzelyurt 13 °C
  • Lefke 14 °C

Hidrokarbon Yasası görüşülüyor

...
Hidrokarbon Yasası görüşülüyor

Hidrokarbon konusunda ulusal bir fon kurulmasına yönelik yasa tasarısının, Kıbrıs Rum Meclisi Maliye Komitesi’nde görüşülmeye başlandığı bildirildi. 

Politis gazetesi “Meclis, Kıbrıslı Türklerin Taleplerinden Etkilenmedi-Fonumuz ve Görüyoruz” başlıklı haberinde, ulusal hidrokarbon fonunun kurulmasına ilişkin yasa tasarısının, Kıbrıs Türk unsurlarının doğal gazın ortak kullanımı ve bunun değerlendirilmesinden ortaya çıkan gelirlere ilişkin söyledikleri göz önünde bulundurulmadan, Meclis’te ele alınacağını ve tamamlanacağını yazdı.

Gazete bunun, Meclis Maliye Komitesi Başkanı Averof Neofitu’nun, söz konusu yasa tasarısının görüşülmesine ilişkin ilk tur görüşmelerin, dün tamamlanmasının ardından yaptığı açıklamada netleştiğine dikkati çekti. 

Gazete, yaklaşık 10 ay sonra söz konusu yasa tasarısının komitenin gündeme gelmesinin, Güney Kıbrıs’ın sözde “Münhasır Ekonomik Bölgesi’”ndeki krizle geniş ölçüde ilişkili olmasına karşın Neofitu’nun, Komite için, (yasa tasarısının ele alınmasının) bu konularla bağlantısının bulunmadığı şeklinde açıklama yaptığını belirtti. 

Habere göre Neofitu açıklamaları çerçevesinde, ulusal hidrokarbon fonunun kurulmasını, gerek çözüm olsun gerek olmasın, önemli addettiklerini ifade etti. 

Fon gelirlerinin, 1960 Anayasası temelinde, gerek Kıbrıslı Türk, gerek Kıbrıslı Rum ve gerekse üç dini grup olsun, “Kıbrıs Cumhuriyeti” vatandaşı olan Kıbrıs vatandaşlarının yeni nesilleriyle sınırlı kalacağını belirtti. 

Gazete haberinde ayrıca gerek Neofitu gerekse Maliye Komitesi’nden hiçbir üyenin, Kıbrıs sorununun çözümlenmemesi durumunda Kıbrıslı Türklerin, doğal gazdan faydalanılmasından doğan ekonomik yarara-hangi şekilde- sahip olup olmayacağından söz etmediğine de dikkati çekti. 

Gazete, Neofitu’nun “Kıbrıs sorununda çözüm olması durumunda, (fonunun) Birleşik Federal Kıbrıs’ın kamu borcunu destekleyeceği” şeklinde açıklama yaptığını yazdı. 

Habere göre AKEL adına açıklamada bulunan AKEL Basın Sözcüsü Stefanos Stefanu ise Türk tarafının, Kıbrıs’ın doğal zenginliklerinin idare edilmesine ilişkin taleplerinin, herhangi bir tehlikeyi önlemek, Rum Yönetimi’nin enerji planlarına devam edebilmesi ve egemenlik haklarını yerine getirebilmesi için dikkatli bir şekilde Hükümet, Anastasiadis ve siyasi liderlik tarafından ele alınması gerektiğini ifade etti.

Pazartesi gününe kadar yeni değişiklikler

Habere göre Neofitu, toplantı sonrasında yaptığı açıklamada, ulusal hidrokarbon fonunun kurulmasına ilişkin yasa tasarısı konusunda yeni değişikliklerin sunulması amacıyla milletvekillerine pazartesi gününe kadar süre verildiğini ifade etti. 

Gazete, milletvekillerinin değişiklik önerilerinin, görüşlerini ortaya koyması için Maliye Bakanlığı’na sunulacağını, ardından da komitenin, hangi değişikliklerin, yasa tasarısına dahil edileceğine karar vereceğini yazdı. 

Rum Meclisi Maliye Komitesi’nin dünkü toplantısında, ulusal hidrokarbon fonunda, yapılacak denetime ilişkin bazı anlaşmazlıkların da ortaya çıktığını yazan gazete, Neofitu’nun açıklamalarına dayanarak, yasa tasarısının, hidrokarbon zenginliğinin, öncelikle gelecek nesillere ait olduğu şeklindeki siyasi yaklaşımla, Norveç modeli prototipinde ve Uluslararası Para Fonu’na uygun olduğunu belirtti. 

Habere göre Neofitu ayrıca hiç kimsenin, (doğal gazdan olan) geliri, gelecek aylardan itibaren beklememesi gerektiğini, “Afrodit” yatağındaki doğal gazın, Mısır’ın Idku doğal gaz sıvılaştırma terminaline satılmasına ilişkin anlaşmanın ileriki haftalarda imzalanması durumunda bile, ilk gelirlerin 2022-23’ten önce beklenmemesi gerektiğini de ifade etti. 

 

Diğer Haberler
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Ada Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.