• BIST 8718.11
  • Altın 2248.012
  • Dolar 32.3309
  • Euro 35.1876
  • Lefkoşa 12 °C
  • Girne 14 °C
  • Mağusa 11 °C
  • İskele 11 °C
  • Güzelyurt 11 °C
  • Lefke 12 °C

Fuat Oktay: Akdeniz’de rotasını şaşıran cevabını alacak

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ile birlikte katıldığı Altındağ Belediyesi Kıbrıs Şehitleri Parkı Açılış Töreni’nde yaptığı konuşmada, önemli mesajlar verdi.
Fuat Oktay: Akdeniz’de rotasını şaşıran cevabını alacak


Fuat Oktay: Akdeniz’de rotasını şaşıran cevabını alacak

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ile birlikte katıldığı Altındağ Belediyesi Kıbrıs Şehitleri Parkı Açılış Töreni’nde yaptığı konuşmada, önemli mesajlar verdi.

Oktay, Türkiye, 1974 Kıbrıs Barış Harekatında şehadet mertebesine ulaşan 498 kahramanın aziz hatıralarının Ankara’da yaşayacağından duyduğunu mutluluğu dile getirdi.

Oktay, Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin köklerinin tarihe uzanan kardeşlik bağlarıyla birbirine sarılmış ve gönül birlikteliği yapmış iki devlet olduğunu belirterek, “Bu bağlar, milletimiz ile Kıbrıs Türk halkının kadim dayanışması ve milli davaya olan inancımızla beslenerek bugünlere gelmiştir” dedi.

1974 Barış Harekatı’nda Mehmetçik ve Mücahitlerin omuz omuza istiklal mücadelesi verdiğini hatırlatan Oktay, “Kıbrıs Barış Harekatı, Kıbrıs Türkü’nü hedef alan baskı, terör ve insanlık dışı sindirme çabalarına son vermiştir” diye konuştu

Oktay, “Kıbrıs Türk halkını zulümden kurtararak özgürlük ve refaha kavuşması için verilen mücadelede şehit verdiğimiz 498 kahramanımız için bu hatıra ormanında 498 fidan büyüyecek. Aziz şehitlerimizin hatıralarını yaşatacak ve gazilerimizin cesaret timsali olacak bu alanda dikilen fidanlar, Türkiye-KKTC dostluğu gibi kök salarak ebedileşecektir. Kıbrıs Türkü’nün varlığı, hakları ve hürriyeti için cesaretle savaşan ve bu uğurda gözlerini kırpmadan can veren tüm Mehmetçik ve Mücahitlerimizi rahmetle anıyorum. Kıbrıslı Türklerin özgürlük mücadelesine öncülük eden Dr. Fazıl Küçük ve Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’ı şükranla yad ediyorum. Kuzey Kıbrıs’ta yazılan diriliş destanının hayattaki canlı tanıkları olan gazilerimize sağlıklı uzun ömürler diliyorum.” Diye konuştu.

Tarihin Rum tarafının derdinin bir ortaklık devleti kurmak olmadığını açık şekilde gösterdiğini ifade eden Oktay, “tarih, görmeyi bilenler için iyi bir uyarıcıdır. Adil, kalıcı ve sürdürülebilir bir çözüm, ancak Ada’nın gerçeklerini esas alan bir yaklaşımla mümkündür” dedi.

Bu anlayışla Cumhurbaşkanı Tatar tarafından Cenevre’de sunulan öneriye tam destek verdiğini belirten Oktay, uluslararası toplumu bu gerçekçi öneriyi ön yargısız bir şekilde değerlendirmeye davet etti.

Uluslararası toplumun vicdanında ön yargıların hakikatlerin önüne geçmesinin kabul edilemez olduğunu kaydeden Oktay, “Özellikle Doğu Akdeniz’de ülkemizi ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni dışlayan girişimlerle ve bu kafayla bir yere varılamaz. Bunu anlamamakta direnen Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, Malta bayraklı ve İtalyan sahipli bir gemiyi kullanarak, kıta sahanlığımıza araştırma gemisi göndermeye çabalıyor. Bir kez daha altını çizerek vurguluyorum; Akdeniz’de rotasını şaşıran, cevabını alır. Kiminle anlaşma yaparlarsa ve ne tür anlaşma yaparlarsa yapsınlar. Ne yaptıkları anlaşmalara ne arkasına sığındıklarına güvenerek şımarıklık yapmaya çalışmasınlar. Buradan Yunanistan’a da Kıbrıs Rum Kesimi’ne de bir kez daha hatırlatmak isteriz. Yaparlarsa tarihte olduğu gibi bugün de gelecekte de alacakları cevabı çok net bilirler”dedi.

Oruç Reis gemisinin Mersin Körfezi’nin güneybatısında, Deniz Kuvvetleri unsurlarının refakatinde faaliyetlerine devam edeceğinin altını çizen Oktay, Doğu Akdeniz’de Türkiye’nin hak ve çıkarlarının korunduğu gibi Kıbrıs Türk halkının müktesep haklarını da aynı kararlılıkla korumayı sürdüreceklerini vurguladı.

Maraş bölgesinin yeniden hayat bulması yönünde verilen karardan vazgeçmeyeceklerini de kaydeden Oktay, iki egemen devletli çözüm iradesinden geri adım atılmayacağını belirtti.

Oktay “KKTC’de üreten hem adaya hem bölgeye katkı veren iş insanlarının, üniversitelerin, turizmcilerin emeklerinin zayi olmasına izin vermeyeceğiz. Ekonomik ve kalkınma iş birliğimiz çerçevesinde KKTC’nin hayat damarlarını oluşturan sektörlere ve altyapısına ayrı ayrı eğilmeye ve kalkınma adımlarını desteklemeye devam edeceğiz” dedi.

  • Yorumlar 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Ada Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.