• BIST 8970.53
  • Altın 2281.96
  • Dolar 32.3217
  • Euro 35.018
  • Lefkoşa 20 °C
  • Girne 19 °C
  • Mağusa 20 °C
  • İskele 20 °C
  • Güzelyurt 20 °C
  • Lefke 20 °C

"Europa-Orient / Doğu-Batı Dostluk ve Barış Rallisi" İstanbul'da start aldı

Dünyanın en tanınmış otomobil rallilerinden olan ve Türkiye etabının startı Sultanahmet'te verilen "Europa-Orient / Doğu-Batı Dostluk ve Barış Rallisi" finali 1 Haziran’da Kıbrıs’ta gerçekleşecek.
"Europa-Orient / Doğu-Batı Dostluk ve Barış Rallisi" İstanbul'da start aldı

Dünyanın en tanınmış otomobil rallilerinden olan ve Türkiye etabının startı Sultanahmet’te verilen “Europa-Orient / Doğu-Batı Dostluk ve Barış Rallisi” finali 1 Haziran’da Kıbrıs’ta gerçekleşecek.

Bu yıl 14’üncüsü düzenlenen ve 11 ülkeden Türkiye’ye gelen 150’den fazla sporcunun katıldığı rallide, ekipler değeri bin 100 avroyu geçmeyen araçlarıyla 10 bin kilometre yol katedecek.

İlçeden startı verilen ralli boyunca aralarında Ankara, Samsun, Van, Kars ve Gaziantep’in bulunduğu birçok ilin yanı sıra İran ve Gürcistan’a da gidilecek. Rallinin finali 1 Haziran’da Kıbrıs’ta gerçekleştirilecek.

Devrim Bulvarı’ndaki start töreninde konuşan TC Dışişleri Bakan Yardımcısı ve AB Başkanı Faruk Kaymakçı, kendisinin de katıldığı dostluk rallisinin Türkiye’nin tanıtımı için en önemli organizasyonlardan olduğunu söyledi.

Kaymakçı, Europa-Orient / Doğu-Batı Dostluk ve Barış Rallisi’nin İstanbul’dan başlayarak Anadolu’nun birçok şehrini dolaşacağını, İran ve Gürcistan’ın ardından Kıbrıs’ta sona ereceğini belirterek, şunları kaydetti:

“Bu ralli 14’üncüsü yapılan bir ralli. 11 yıldır da AB Başkanlığımız bu ralliyi AB İletişim Stratejisi çerçevesinde destekliyor. Bu ralli bir hız yarışması değil, dostluk kardeşlik yarışması, Türkiye’yi Anadolu’yu Batı Avrupalılara gösterme rallisi. Bu rallide navigasyon kullanmak, hız yapmak, otobanları kullanmak yasak çünkü biz tüm rallicilerimizin Anadolu’nun kasabalarını, ilçelerini, köylerini gezmelerini istiyoruz. Bu ralliciler İstanbul, Antalya’ya da gidebilirlerdi, bizim amacımız bu ralliyi Anadolu’nun güzel şehirlerini de göstermek ve halkımızla tanıştırmak. Bu bir dostluk, kardeşlik rallisi, Türkiye’nin Avrupa’nın bir parçası olduğunu göstermenin bir rallisi. Bu insanlar da bu heyecanla buraya geldiler. 85 takımımız, 150’de fazla yarışmacı, 11 ülkeden temsilcisi var. Almanya’dan başladı, Kıbrıs’ta sona erecek, büyük bir kısmı Türkiye’de bir kısmı da İran ve Gürcistan’da olacak.”

Türk halkının misafirlerini her zaman bağrına bastığını, rallinin geçtiği güzergahlarda da bu samimiyetini gösterdiğine değinen Kaymakçı, 20 yaş üstü araçların ralli sonucu iki hayır kurumuna bağışlanacağını ve burada yapılacak satışların ardından elde edilecek gelirin Suriyelilere harcanacağını bildirdi.

Europa-Orient Rallye Derneği Başkanı WilfriedGehr de yarışmanın Türkiye etabına katılmaktan büyük mutluluk duyduğunu belirterek, “Türkiye’ye geldiğimizde insanların ne kadar misafirperver, güler yüzlü, yabancı da olsak gelip size sarıldığını, kucakladığını, misafir ettiğini görüyoruz. Bizim alışmadığımız bir durum olduğu için diğer yabancı ülkelerde bu bizi çok mutlu ediyor.” dedi.

Ereğli Kaymakamı İsmail Çorumluoğlu ve Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık da rallicileri ilçede ağırlamaktan duydukları memnuniyeti ifade etti.

Etkinliğe katılanlar da araçlara ilgi gösterdi, sürücülerle fotoğraf çektirdi.

Otomobilseverler 2019’un Göbeklitepe Yılı ilan edilmesi kapsamında Göbeklitepe’de konaklayacak ve tüm ralli, GPS üzerinden internet ortamında da takip edilebilecek.

(BRT/TAK)

Diğer Haberler
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Ada Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.