• BIST 9118.67
  • Altın 2324.75
  • Dolar 32.3712
  • Euro 34.9966
  • Lefkoşa 26 °C
  • Girne 23 °C
  • Mağusa 26 °C
  • İskele 26 °C
  • Güzelyurt 26 °C
  • Lefke 26 °C

Eroğlu: "Bir devleti yaşatmak, devleti kurmaktan daha zordur. Bu devleti yaşatmak mecburiyetindeyiz"

3. Cumhurbaşkanı Eroğlu, "Bir devleti yaşatmak, devleti kurmaktan daha zordur. Bu devleti yaşatmak mecburiyetindeyiz" dedi.
Eroğlu: "Bir devleti yaşatmak, devleti kurmaktan daha zordur. Bu devleti yaşatmak mecburiyetindeyiz"


3'üncü Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Radyo Güven'de yayınlanan Taner Gönül'ün sunduğu "Gündem Özel" programında yaptığı açıklamada, "Kıbrıs Türkü, büyük bedeller ödeyerek Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti devletini kurdu. Bunun kıymetini bilelim" diyerek, halkın Cumhuriyet Bayramı'nı kutladı.

Kıbrıs'ta olayların, 1963 yılının Aralık ayında Rumların, Türklere yönelik saldırılarıyla başladığını ifade eden Eroğlu, "O dönemde kendisinin doktor olarak Mağusa sancağında mücahit hekim olarak göreve başladığını, 'Mağusa -Serdarlı – Mehmetçik' üçgeninde 1974'e kadar olan süreçte yaralıları tedavi etmek için çalıştığını kaydetti.

"DOKTOR OLARAK GÖREV YAPTIĞIM DÖNEMDE SAVAŞIN GERÇEK YÜZÜNÜ GÖRDÜM"          

Barış Harekatı'nda cephe gerisinde doktor olarak görev yaptığını, birçok yaralıyı tedavi ettiğini, birçok kişinin de şehit olduğunu söyleyen Eroğlu, o dönemde savaşın gerçek yüzünü gördüğünü belirtti.

"KIBRIS TÜRKÜ, VARLIK İÇİN VERDİĞİ MÜCADELEYİ, 15 KASIM 1983'TE KKTC DEVLETİNİ KURARAK TAÇLANDIRDI"

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Devleti'nin büyük bedeller ödenerek kurulduğuna vurgu yapan Eroğlu, "Kıbrıs Türkü, varlık için verdiği mücadeleyi 15 Kasım 1983'te KKTC devletini kurarak taçlandırdı. Bunun kıymetini bilmek lazım. Yeni yetişen nesillerin geçmişe bakıp, tarihini çok iyi araştırması ve Kıbrıs Türkü'nün hangi noktadan nereye geldiğini çok iyi öğrenmesi gerekiyor" ifadelerini kullandı.

"KIBRIS TÜRKÜ, ANAVATAN TÜRKİYE'NİN, 1974'TE GERÇEKLEŞTİRDİĞİ BARIŞ HAREKATI İLE YARATTIĞI COĞRAFYA ÜZERİNDE HUZURA KAVUŞTU"

Kıbrıs Türkü, büyük mücadelelerden sonra Anavatan Türkiye'nin de 1974'te gerçekleştirdiği Barış Harekatı ile yarattığı coğrafya üzerinde kurmuş olduğu devletle huzura kavuştuğunu söyleyen Eroğlu, bir devleti yaşatmanın, devleti kurmaktan daha zor olduğunu ve Kıbrıs Türkü'nün bu devleti yaşatmak mecburiyetinde olduğunu belirtti.  

Devlet çatısı altında yaşamanın önemine de değinen Eroğlu şunları kaydetti; "Başkalarının boyunduruğu altında Federasyon çatısı altında ortaklardan biri sizi azınlık olarak görürse siz o çatı altında huzur ve güven içerisinde yaşayamazsınız. Kıbrıs coğrafyası üzerinde kurmuş olduğunuz bir devlet vardır. Türkiye gibi bir Anavatanımız var ve Türk Silahlı Kuvvetleri buradadır. Anavatan Türkiye'nin garantörlüğünde varlığımızı sürdürüyoruz..."

"KKTC DEVLETİNDE OLAN SIKINTILAR BÜTÜN DÜNYA ÜLKELERİNDE DE VAR"

KKTC devletinde olan sıkıntıların bütün dünya ülkelerinde de olduğunu belirten Eroğlu, "Çok şükür bizim ülkemizde isyan yok, kavga yok, savaş yok. Bir de iç savaşların var olduğu ve her gün eylemlerle insanların kurşuna dizildiği ülkeler var. KKTC demokratik bir ülkedir. Bunun değerinin bilinmesi gerekir" ifadelerine yer verdi.

Geçmişte Kıbrıs Türkü'nün çok acılı günler yaşadığına değinen Eroğlu, mücahitlerin evlerinden çıktığında eşlerinin, akşam kocasının eve geri dönüp dönmeyeceği telaşı içinde yaşadığını ve birçoğunun da Rumlar tarafından şehit edildiğini hatırlattı. O günlerden bu günlere gelirken verilen fedakarlıklarla devletin kurulduğuna dikkat çeken Eroğlu, Kıbrıs Türkü'ne ve genç nesillere düşen görevin, bu devleti yaşatmak olduğunun altını çizdi.

"RUM'UN ORTAYA KOYDUĞU ŞARTLAR KABUL EDİLDİĞİ ANDA KIBRIS'TA TÜRK VARLIĞINDAN BAHSETMEK MÜMKÜN DEĞİL"

Rumlarla bir anlaşmanın olamayacağını, geçen 50 senede Rum'un uzlaşmazlığını, bir anlaşma niyetinde olmadığının anlaşılması gerektiğine vurgu yapan Eroğlu, "Federasyon hayali peşinde 50 sene boşa gitti. Annan planı gibi bir planı reddeden Rumlar, Kıbrıs Türkü ile hangi planı paylaşacak" diye sordu.

Rumları yüzde yüz tatmin edecek bir anlaşmanın; "Türk askerinin adadan çıkması, garanti sistemin ortadan kalkması, azınlık olma durumunu kabul etme ve Rum egemenliği altında yaşamak" demek olduğunun altını çizen Eroğlu, Rumların son olarak da Türkiye'nin Doğu Akdeniz'de petrol ve doğalgaz aramalarından vazgeçmesini istediğini, sırf bir anlaşma olsun diye Rum'un ortaya koyduğu şartların kabul edildiği anda Kıbrıs'ta Türk varlığından bahsetmenin mümkün olamayacağı uyarısında bulundu.  

Rumların isteklerinin ortada olduğunu ve bu şartlarda bir anlaşmanın mümkün olmadığını söyleyen Eroğlu, Kıbrıs Türkü'nün birlik ve beraberlik içinde KKTC devletini daha güzel günlere ulaştırmak ve dünya devletlerinin arasına taşımak için hareket etmesi gerektiğini kaydetti.

Diğer Haberler
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Ada Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.