• BIST 8728.76
  • Altın 2241.165
  • Dolar 32.3322
  • Euro 35.1608
  • Lefkoşa 15 °C
  • Girne 17 °C
  • Mağusa 16 °C
  • İskele 16 °C
  • Güzelyurt 14 °C
  • Lefke 15 °C

Erdoğan'dan Yunanistan’da Kıbrıs vurgusu!

Erdoğan, Pavlopoulos ve Çipras ile Kıbrıs konusunu görüştü...
Erdoğan'dan Yunanistan’da Kıbrıs vurgusu!

Yunanistan’da bulunan Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yunan mevkidaşı Prokopis Pavlopoulos ve Başbakan Aleksis Çipras ile Kıbrıs konusunu görüştü..

Erdoğan , Kıbrıs sorunun çözümlenmesi konusundaki yaklaşımımızı aynen sürdürüyoruz. Bizim hedefimiz Kıbrıs’ta kalıcı ve adil bir çözüm bulunmasıdır” dedi

Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yunanistan’daki temasları çerçevesinde ilk olarak Yunan mevkidaşı Prokopis Pavlopoulos ile biraraya geldi.

Pavlopoulos, Yunanistan’ın Kıbrıs’ta adil ve sürdürülebilir bir çözümün en kısa zamanda hayata geçirilebileceğini umduğunu belirterek, bunun için çaba gösterdiklerini söyledi.

Pavlopoulos, Türkiye ile Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’ni kastederek Avrupa Birliği Anayasası’nın 4’üncü maddesinde ‘üye bir ülkenin diğer bir üye ülkenin egemenlik haklarını ihlal edemeyeceğinin’ belirtildiğini de savundu.

Türkiye’nin de garantör olduğunu anımsatarak ““Kıbrıs ile ilgili görüşmelerin içerisinde siz olmadınız ben içerisindeydim. Yunanistan garantör ülke olduğu gibi Türkiye de garantör ülke. İşin çözüme kavuşması gerekirken alınan kararlar uygulamaya girmedi. Annan planı referandumunda, Kıbrıs’taki Türkler yüzde 60’ın üzerinde evet oyu verdiler. Güney’de Rumlar hayır oyu verdiler. AB’nin verdiği sözler de yerine gelmedi. Mali noktada verecekleri destekleri uygulamaya sokmadılar. Bugün bile hala bunlar yerine gelmiş değil. Bizler bu noktadaki sadakatimizi sürdürüyoruz. Hedefimiz Kıbrıs’ta kalıcı ve adil bir çözüm bulalım. Aynı şeyi Ege’de bulalım. Lozan’da şöyle olmuş böyle olmuş… Olması gerekenleri bir an önce yapalım. Kolay değil 94 yıl geçti. 94 yılda çok şey değişti.” dedi.

Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan, daha sonra Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ile bir araya geldi. Görüşme sonrası düzenlenen ortak basın toplantısında da gündem Kıbrıs konusu ve Lozan’dı.

Yunanistan Başbakanı Çipras, Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Kıbrıs sorununa adil bir çözüm bulunmasının önemini görüştüklerini söyledi.

Çipras, Bu çerçevede yabancı askerlerin olmayacağı bir Kıbrıs Cumhuriyeti’nin olmaması gerektiğini söyledim.” Dedi.
Erdoğan’ın Ege’deki ve Kıbrıs’taki fikir ayrılıklarıyla ilgili bahsettiğini ifade eden Çipras, “43 yaşındayım ve bu mesele sürekli tartışılıyor. Sevgili Cumhurbaşkanı, bu durum 43 yıldır devam ediyor. 43 yıl önce yasadışı bir işgal olmuştu bu nedenle bu konu ortaya çıktı.” İfadelerini kullandı.

Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan da Kıbrıs konusunda yürütülen müzakerelere işaret etti.

Erdoğan, “sonunda masadan kim çekildi? Güney Kıbrıs çekildi. Hep beraber o süreci yaşadılar. Biz adil ve kalıcı bir çözüm istiyoruz. Ama Güney Kıbrıs’ın böyle bir sorunu yok. Hep kaçamak yollara başvurup yine olmadı diyorlar.” Dedi.

Erdoğan, “İşin üzerine gidelim. Bardağın boş tarafıyla uğraşmayalım. Bizim zaman kaybına tahammülümüz yok. Bu işi başarmamız lazım. Adanın geçekleriyle ilgili adımları atmamız lazım.” Dedi.

Çipras’ın, ‘43 yaşındayım, mesele 43 yıldır devam ediyor’ sözleri üzerine ise Erdoğan, müzakere süreçlerini takip ettiğini, bu süreçte minderden kimlerin kaçtığını çok iyi bildiği ve bununla ilgili tüm belgeleri rahatlıkla verebileceğini kaydetti.

Türkiye’nin adada asker bulundurmasıyla ilgili olarak da Erdoğan, “Yunanistan asker bulundurmadı mı? Orada asker bulundurma olayı Annan planı uygulanmış olsaydı bu noktaya gelmemiş olacaktık. Referandumda kim ters hareket etti. Temenni ederim ki bundan sonra bu işi daha iyi ele alır ve ortak çalışmalarla çözüme kavuştururuz.”dedi.

 

Diğer Haberler
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Ada Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.