• BIST 8779.01
  • Altın 2237.934
  • Dolar 32.3378
  • Euro 35.0669
  • Lefkoşa 15 °C
  • Girne 17 °C
  • Mağusa 16 °C
  • İskele 16 °C
  • Güzelyurt 14 °C
  • Lefke 15 °C

Ehliyette yeni dönem!

Bakanlar Kurulu’nda kabul edilen tüzük trafik güvenliğini sağlayacak birçok yenilik getiriyor...
Ehliyette yeni dönem!

Bakanlar Kurulu’nda kabul edilen tüzük, alkol ve uyuşturucu bağımlılarının tedavi olana kadar ehliyet almamasını veya ehliyetlerine el konulmasını öngörüyor.

2 Mayıs tarihinde Bakanlar Kurulu’nda kabul edilen tüzük trafik güvenliğini sağlayacak birçok yenilik getiriyor.

Avrupa Birliği ve Ulaştırma Bakanlığı’nın ortaklaşa hazırladığı ve Bakanlar Kurulu’nda kabul edilen trafik tüzüğü uyuşturucu ve alkol bağımlılarını yakından ilgilendiriyor. Tüzüğe göre, alkol ve uyuşturucu bağımlılığı veya aşırı kullanım tanısı konan kişilerin sürüş ehliyetine el konulacak. Bu kişiler doktor raporlarıyla tedavi olduklarını kanıtlayana kadar trafiğe çıkamayacak. 

Ayrıca yeni ehliyet alacak olanlarda eğer bağımlı oldukları tespit edilirken sürüş eğitimine alınmayacak. Bu kişilerde tedaviden sonra sürüş eğitimine başlayacak. Yeşil reçeteli ilaç kullananlarda bu uygulamaya tabi tutulacak. Kendisine veya başkasına zarar verecek şekilde, aşırı bir miktarda ilaç kullandıkları tespit edilen kişilerde alkol ve uyuşturucu bağımlıları için geçerli olan süreçlerden geçecek. Tüzük, bağımlıkların yanı sıra beraberinde birçok başka yeniliği de getirecek. 

Konuyla ilgili Star Kıbrıs’a konuşan Trafik Kazalarını Önleme Derneği Başkanı Mehmet Avcı, 2 Mayıs tarihi itibariyle Bakanlar Kurulu’nda kabul edilen tüzüğün trafik güvenliğini sağlayacak birçok yenilik getireceğini açıkladı. 

TÜZÜKLE BERABER ÇOK ŞEY DEĞİŞECEK 

Bakanlar Kurulu’ndan 2 Mayıs 2017 tarihinde kabul edilen Avrupa Birliği ve KKTC Ulaştırma Bakanlığı’nın ortaklaşa hazırladığı trafik tüzüğü birçok yeniliği öngörüyor. Mevcut uygulamada ehliyet alırken ve sonrasında sağlık kontrolleri yapılmazken, tüzüğün uygulamaya girmesi halinde taksi, kamyon, otobüs, Tır gibi iş araçları kullananlar 5 yılda bir salon araç kullananlarda 10 yılda bir sağlık kontrolünden geçmek zorunda kalacak. 

Sağlık durumları sürüşe elverişli olmayanların ehliyetleri uzatılmayacak. Ayrıca ilk ehliyet alımında mevcut uygulamada herhangi bir rapor talep edilmezken, tüzükten sonra tam teşekkülü bir doktor raporu talep edilecek. 

BAĞIMLILAR İÇİN YENİ DÖNEM 

Tüzüğün getireceği yeni uygulamalarda en dikkat çekici ayrıntı ise uyuşturucu ve alkol bağımlılarını ilgilendiriyor. KKTC’de uyuşturucu gün geçtikçe yaygın hale gelirken, uyuşturucu ile tutuklanan kişiler yargı sürecinden geçiyor. Ancak bağımlıların sürüş durumuyla ilgili herhangi bir uygulama bulunmuyor. 

Tüzükle beraber uyuşturucu ile yakalanan ve kullanıcı olduğu tespit edilen kişilerle ilgili yeni düzenlemeler hayata geçecek. Tüzükte, “Alkol veya uyuşturucu bağımlılığı, aşırı kullanım tanısı konan kişilere sürüş eğitim izni veya sürüş ehliyeti verilmeyeceği veya yenilenmeyeceği, sürüş eğitimi ile sürüş ehliyetinin iptal edileceği” öngörülüyor. 

Mahkeme kararıyla ehliyeti iptal edilen kişilerin, 6 aylık doktor gözetiminden geçtikten ve tedavi olduklarını raporlarla kanıtladıktan sonra eğitime başlayabileceği veya ehliyetlerini geri alabileceği belirtiliyor. 

YEŞİL REÇETELİ İLAÇ KULLANANLAR DA DİKKATE ALINDI 

Yeşil reçeteli ilaç kullananlarda bu uygulamaya tabi tutuluyor. Kendisine veya başkasına zarar verecek şekilde, aşırı bir miktarda ilaç kullandıkları tespit edilen kişilerde alkol ve uyuşturucu bağımlıları için geçerli olan süreçlerden geçecek. 

AVCI: “ARTIK UYGULAMA ŞART” 

Tüzükle ilgili açıklama yapan Avcı, son zamanlarda uyuşturucu etkisi altında kaza yapanların sayısında artış olduğunu ancak trafikte uyuşturucu ile ilgili düzenleme olmadığını ifade ederek, tüzüğün hayata geçmesiyle bu durumun değişeceğini söyledi. 

Avcı, uyuşturucu ile yakalananların yargılandığını ancak ehliyetlerine el konulmadığını söyledi ve günümüz şartlarında trafik için son derece tehlikeli hale gelen uyuşturucu ile ilgili adım atılması gerektiğini vurguladı. Avcı, “Son zamanlarda uyuşturucu etkisi altında kazalar yaşanması dikkati çekiyor. Bu da yollardaki güvenliğin tehlikede olduğunu gösteriyor. Uyuşturucu kontrolü ile ilgili yasalar yapılmadığı için trafikte bu yönde kontrolde yapılmıyor” dedi. 

TÜZÜK SIKI KONTROLÜ ÖNGÖRÜYOR 

Avcı sözlerini şöyle sürdürdü: “Tüzük hayata geçerse alkol, uyuşturucu bağımlıları tedavi olana kadar ehliyet alamayacak veya ehliyetlerine el konulacak. Ayrıca yeşil reçeteli ilaç kullanan kişilerin kullandıkları ilaç oranı sürüşe engelse bu kişiler de trafiğe çıkamayacak. Öte yandan engelli vatandaşların ehliyetlerinde kod uygulaması yapılacak. Polis, o koda bakarak kişinin engel durumunu ve engeline göre kullanması gereken aracı hemen tespit edebilecek. 

Öte yandan ilk ehliyet alımında kapsamlı sağlık ve göz sağlığı raporu talep edilecek. İş araçları kullananlar 5 yılda bir salon araç kullananlarda 10 yılda bir yeniden sağlık kontrolünden geçmek zorunda kalacak.” Avcı, tüzüğün Bakanlar Kurulu’nda kabul edildiğini, alt yapı çalışmalarına biran önce başlanması gerektiğini sözlerine ekledi.

 

Kaynak: Star Kıbrıs - Suna Erden
Diğer Haberler
  • Cumhurbaşkanı Tatar, Türkiye’nin ilk astronotu Gezeravcı ile görüştü:“Uzaydaki çalışmalardan ülke olarak gurur duyduk”18 Mart 2024 Pazartesi 17:13
  • Başbakan Üstel’den “18-24 Mart Yaşlılar Haftası”mesajı: “Sosyal devlet anlayışının başlıca gereği olarak yaşlılarımıza daimî sevgi ve saygı, çağdaş normlarla bakım hizmeti, temel görevimiz olmaya devam etmektedir”18 Mart 2024 Pazartesi 15:33
  •  18 Mart Şehitleri Anma Günü nedeniyle Başkent Lefkoşa ve tüm ilçelerde törenler gerçekleştirildi18 Mart 2024 Pazartesi 14:48
  • 18 Mart Şehitler Günü dolayısıyla Boğaz Şehitliğinde tören düzenlendi18 Mart 2024 Pazartesi 13:08
  • Başbakan Üstel’den 18 Mart Şehitleri Günü mesajı:”Türk olmanın onur ve gururunu yaşatıyor”18 Mart 2024 Pazartesi 12:53
  • TÜK’te terfiler konusunda uzlaşıya varıldı… Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı ile Kamu-İş arasında protokol imzalandı18 Mart 2024 Pazartesi 12:48
  • 18 Mart Şehitler Günü dolayısıyla bugün Tekke Bahçesi Şehitliği’nde tören düzenlendi18 Mart 2024 Pazartesi 11:27
  • Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü nedeniyle törenler yapılıyor18 Mart 2024 Pazartesi 11:08
  • Cumhurbaṣkanı Tatar:Kıbrıs Türkü, Çanakkale Zaferi’nden aldığı güç ve ilhamla, her türlü zorluğa ve fedakarlığa katlanarak, kendi devletine kavuştu17 Mart 2024 Pazar 19:08
  • ‘UBP Siyaset Akdemisi’ ,Onursal Başkan Eroğlu’nun verdiği açılış dersiyle başladı17 Mart 2024 Pazar 17:53
  • SPOR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Ada Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.