• BIST 9079.97
  • Altın 2308.811
  • Dolar 32.3404
  • Euro 35.0923
  • Lefkoşa 23 °C
  • Girne 20 °C
  • Mağusa 20 °C
  • İskele 20 °C
  • Güzelyurt 23 °C
  • Lefke 23 °C

Egeli balıkçılar sezonu bereketli kapatıyor

Denizlerde 15 Nisan'da başlayacak av yasağı öncesinde Egeli balıkçılar, bereketli bir sezon geçirmenin mutluluğunu yaşıyor.
Egeli balıkçılar sezonu bereketli kapatıyor

"Vira Bismillah" diyerek 1 Eylül'de denize açılan Egeli balıkçılar, av yasağına günler kala sezonu bereketli kapatmanın sevincini yaşıyor.

Ege'de balık piyasasının belirlendiği İzmir Su Ürünleri Hali'nde av sezonunun sonuna yaklaşılmasına rağmen hareketlilik devam ediyor. Sabahın erken saatlerinde teknelerden alınan balıklar, burada yapılan ihalelerde alıcısıyla buluşuyor.

İzmir Balıkçı İşadamları Derneği Başkanı Şahin Çakan, Ege'de irili ufaklı bin 710 teknenin bulunduğunu, bunların 1 Eylül'de halat çözerek denize açıldığını söyledi.

Bir önceki sezonda Türkiye genelinin aksine Egeli balıkçıların iyi dönem geçirdiğini anlatan Çakan, bu yıl ise sezonun iyi başladığını, son aylarda hava koşulları nedeniyle yeterli av yapılamadığını belirtti.

"Bu sezon balıkta Türkiye'ye Ege baktı"

Çakan, sezonun başından yeni yıla kadar Türk balıkçıları açısından çok verimli geçtiğini, palamut ve hamsi bolluğunun olduğunu ifade ederek, "İzmir Su Ürünleri Hali'ne giren balık miktarına baktığımızda geçen yıl bütün sezon avladığımız balık 50 bin tondu. Bu sezon ise yılbaşına kadar yaptığımız avla 50 bin tona ulaştık. Yılbaşından sezon sonuna kadar 2 bin ton balık avcılığı oldu. Hava koşulları müsaade etseydi biz geçen yılı ikiye katlardık ve halkımıza balığı daha ucuza yedirebilirdik ama buna da şükür" dedi.

Ege Denizi'nden avlanan sübye, ahtapot, kalamar ve hamsinin Yunanistan, İtalya ve İspanya'ya da ihraç edildiğini aktaran Çakan, Türkiye'de ise her noktaya balık gönderdiklerini söyledi.

Çakan, balık fiyatlarının hava şartlarına göre iniş ve çıkışları olduğunu anlatarak, "Bu sene yılbaşına kadar palamut sonra da hamsi oldu. Ege'de sardalya, kolyoz, istavrit, hamsi bol miktarda çıktı. Bu sezon balıkta tüm Türkiye'ye Ege baktı diyebiliriz" diye konuştu.

Çakan, sürdürülebilir balıkçılık için denizlerde avlanmayla ilgili yasal düzenlemelerin güncellenmesi gerektiğini vurguladı.

"Havalar esince teknelerimiz çalışamadı"

İzmir'de 25 yıldır balıkçılık yapan Hasan Karabiber de, sezonu bereketli geçirdiklerini ve artık demir atmaya hazırlandıklarını belirtti.

Balıkçı teknesinde 3 kardeşiyle ekmek parası için denize açıldıklarını ve balık sürülerine göre yer değiştirdiklerini aktaran Karabiber, "Allah bereket versin yılımız bu sene bereketli geçti. Geçen yıl istavrit daha bol oldu bu sene hamsi, sardalya boldu" dedi.

Karabiber, bu yıl rüzgarların poyraz ağırlıklı olması nedeniyle av sezonunun kısaldığını da dile getirdi.

50 yılı tekne üzerinde geçiren kaptan Mehmet Ceylan ise, bereketli bir sezon geçirdiklerini ifade ederek, av sezonunun kapanmasıyla teknelerini bakıma alacaklarını söyledi.

Diğer Haberler
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Ada Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.