• BIST 9111.31
  • Altın 2323.888
  • Dolar 32.3797
  • Euro 35.0176
  • Lefkoşa 26 °C
  • Girne 23 °C
  • Mağusa 26 °C
  • İskele 26 °C
  • Güzelyurt 26 °C
  • Lefke 26 °C

Dolar yükselişini sürdürüyor

Jeopolitik risklerin artabileceği endişesiyle TL'de değer kaybı devam ediyorABD'nin de Irak'a hava saldırısını değerlendirdiği açıklaması ardından...
Dolar yükselişini sürdürüyor

Jeopolitik risklerin artabileceği endişesiyle TL'de değer kaybı devam ediyor

ABD'nin de Irak'a hava saldırısını değerlendirdiği açıklaması ardından Irak kaynaklı jeopolitik risklerin artacağı endişesi ile TL dolar karşısında değer kaybetmeye devam etti.

Bankacılar, bugün piyasada Irak ile ilgili gelişmelerin devam edeceğini, ayrıca Haziran ayı Almanya ZEW endeksi ABD Mayıs ayı TÜFE, çekirdek ve yeni konut inşaatları verilerinin izleneceğini söylediler.

ABD Irak hükümetine destek için İran ile birlikte hava saldırıları ve işbirliği yapmayı değerlendirdiğini açıkladı. ABD Başkanı Barack Obama, kuşatılmış Bağdat hükümetine askeri destek seçeneklerini değerlendirirken, ülkeyi parçalanma noktasına getiren radikal Sünni militanların taarruzlarına ABD'nin hangi karşılığı vereceği kesinleşmedi.

2,15'İN HEMEN ALTINDA Dolar/TL, 2.1470 ile 1.5 ayın zirvesini test etmesinin ardından bu sabah TSİ 08.32'de 2.1447/2.1470 seviyesinden güne başladı. Aynı saatte sepet bazında TL 2.5263/2.5287 seviyesindeydi.

IŞİD'in geçen haftadan bu yana sürdürdüğü taarruzlar 2003 yılında diktatör Saddam Hüseyin'i devirerek Irak'ta yeni bir yönetim kuran ABD'nin askeri birliklerini bu ülkeden çekmesinden bu yana en büyük krizi tetikledi.

TÜRKİYE DAHA ÇOK ETKİLENİYOR Türkiye ise jeopolitik risklerden diğer gelişmekte olan ülkelere göre daha belirgin etkileniyor.

Analistler Türkiye'nin komşu ülkede yaşanan olaylardan daha çok etkilenmesinin nedenlerini bölgeye yakınlık -yani ihracatın etkilenmesi-, petrol fiyatlarına bağımlılık ve Türk rehinelerin henüz serbest bırakılmamış olması olarak açıklıyorlar.

Irak'ın ikinci büyük kenti Musul'un büyük bölümünü geçen hafta başında kontrol altına alan Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) militanları, Musul'a dizel yakıt taşıyan 31 tanker şoförünü rehin almıştı.

IŞİD militanları daha sonra da Musul konsolosluğunu ele geçirerek 49 konsolosluk personelini de rehin aldı. Petrol fiyatlarının Eylül'den beri en yüksek seviyeye ulaşmasına neden olan Irak'taki şiddet olaylarının ardından yatırımcılar, emtia fiyatlarının uzun bir süre yüksek kalması ve yüksek fiyatların küresel ekonomik büyüme üzerinde yol açabileceğinden endişeliler.

Brent petrol fiyatı geçen hafta, haftalık bazda yüzde 5'e yakın yükseldi. Tahvil bono piyasasında ise getiriler küresel endişelerle yükselmeye devam ederken bir diğer taraftan TCMB'nin faiz indirimlerinin devam edeceği beklentileri de yükselişleri sınırlıyor.

20 Mart 2024 itfalı 10 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi dün spot kapanışta ortalama bileşik yüzde 9.24, valörde yüzde 9.18 seviyesindeydi. 24 Şubat 2016 itfalı gösterge tahvilin bileşik faizi ise dün spot kapanışta yüzde 8.50 valörlüde yüzde 8.51 seviyesindeydi.

Diğer Haberler
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Ada Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.