• BIST 9079.97
  • Altın 2323.551
  • Dolar 32.3392
  • Euro 34.9657
  • Lefkoşa 13 °C
  • Girne 16 °C
  • Mağusa 15 °C
  • İskele 15 °C
  • Güzelyurt 15 °C
  • Lefke 13 °C

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Doğruyol: Cumhurbaşkanımız, Pazartesi günkü gayrı resmi görüşmeye dair beklentilerini paylaşacak

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Berna Çelik Doğruyol, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guteress ile New York’ta yapacağı görüşmeye ilişkin yazılı açıklamada bulundu.
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Doğruyol: Cumhurbaşkanımız, Pazartesi günkü gayrı resmi görüşmeye dair beklentilerini paylaşacak


Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Doğruyol:Cumhurbaşkanımız, Pazartesi günkü gayrı resmi görüşmeye dair beklentilerini paylaşacak

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Berna Çelik Doğruyol, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guteress ile New York’ta yapacağı görüşmeye ilişkin yazılı açıklamada bulundu.

Doğruyol, görüşmenin BM Merkezi’nde New York saati ile saat 13.15’te gerçekleşeceğini ifade ederek, Cumhurbaşkanı Tatar’ın, Genel Sekreter’le, yarım asrı aşkın bir süredir devam eden ve Barışı Koruma Operasyonları’nın en uzun soluklu mevcudiyetini barındıran Kıbrıs sorununun çözümüne dair görüşlerini paylaşacağını söyledi.

Sözcü, Cumhurbaşkanı Tatar’ın, Kıbrıs’ta adil, kalıcı ve sürdürülebilir bir çözümün ancak gerçeklik temelinde bulunabileceğini, bu temelin de iki halkın egemen eşitliği ve eşit uluslararsı statüsü zemininde sağlanabileceğine ilişkin vizyonunu anlatacağını da vurguladı.

İkili görüşmenin bir diğer önemli noktasının ise, Genel Sekreter Guterres’in daveti ile Pazartesi günü Rum lider Nikos Anastasiades’le yapılacak olan gayrı resmi yemek öncesinde gerçekleştirilmesi olduğuna işaret eden Sözcü Doğruyol,  “Cumhurbaşkanı Tatar, iyi niyetli ve yapıcı bir şekilde bu gayrı resmi görüşmeye katılacağını New York’a hareket etmeden önce komuoyumuzla paylaşmış ve aynı tutumu Anastasiades’ten de beklediğini açıklamıştı.Cumhurbaşkanımız, Pazartesi günü gerçekleşecek gayrı resmi üçlü görüşmeye dair beklentilerini de Genel Sekreter’le paylaşacak” dedi.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Berna Çelik Doğruyol, açıklamasının devamında şu ifadelere yer verdi;

“Cumhurbaşkanımız, Kıbrıs sorununu resmi müzakerelere taşıyacak ortak zemin olup olmadığı arayışı sürerken, resmi müzakere olmasa da iki taraf arasındaki işbirliği ve diyaloğun sürdürülmesine büyük önem atfetmektedir.

Cumhurbaşkanımız, bu tutumunu ve anlayışını seçildiği ilk günden itibaren ortaya koymaya başlamış ve aldığı kararlar neticesinde, büyük uğraşlar sonunda, 4 Haziran 2021 tarihinde tüm geçiş kapıları operasyonel hale getirilmiştir. Diplomasi yoluyla sağlanan işbirliği ve diyalog sayesinde ve Rum tarafının da bu çalışmalara olumlu bakması sonucunda, Kıbrıs’ta iki tarafın, iki Halkın, hayatlarını kolaylaştıracak adımlara bir yenisi de dün eklenmiştir. Sağlık Bakanlığımız’ın yapmış olduğu değerlendirme sonucunda, aşılarını tamamlamış kişilerin test istemeden geçiş kapılarını kullanmalarının kamu sağlığını olumsuz etkilemeyeceği değerlendirmesinin ardından, Cumhurbaşkanlığımız’a bağlı iki taraflı Sağlık Teknik Komitesi aracılığıyla Rum tarafına yaklaşık üç hafta önce buna dair bir öneri yapılmış ve dün itibarıyla, önümüzdeki Pazartesi gününden başlamak üzere, bu uygulama yürülüğe konmuştur.

Kıbrıs Türk tarafı, iki tarafın egemen eşitliği ve eşit uluslararası statüleri zemininde resmi müzakereleri başlatma çalışmalarının devam ettiği bir süreçte, taraflar arasında diyalog ve işbirliğine yönelik diplomasinin sürdürülmesine yönelik kararlı bir tutum içerisindedir. Bu anlamda Kıbrıs Türk tarafı iki Halkın refah seviyesini artırmaya ve yaşamlarını kolaylaştırmaya dair adımların atılmasına yönelik çalışmalarını kararlılıkla sürdürecektir.

Olası bir uzlaşı öncesinde, iki taraf arasındaki güvenin artırılması en önemli unsurlardan bir tanesidir. Bunun için de, gerek işbirliği, gerek arzu edilmese de gerginliklerin yatıştırılması, gerekse iyi komşuluk ilişkilerinin parametrelerinin tesis edilmesi için, diplomasi köprüsü ve sürekli diyalog, Kıbrıs Türk tarafının bir uzlaşıya giden yolda temel tutumunu oluşturmaktadır. Kanaatimiz, bu tutumumuza olumlu yaklaşılması halinde, bunun hem iki Halka, hem Kıbrıs adasına, hem de bölge istikrarına önemli katkı yapacağıdır”.

  • Yorumlar 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Ada Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.