• BIST 9079.97
  • Altın 2324.04
  • Dolar 32.3482
  • Euro 34.9598
  • Lefkoşa 13 °C
  • Girne 16 °C
  • Mağusa 15 °C
  • İskele 15 °C
  • Güzelyurt 15 °C
  • Lefke 13 °C

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Golan Tepelerinin işgalinin meşrulaştırılmasına asla izin vermeyiz

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Golan Tepelerinin işgalinin meşrulaştırılmasına asla izin vermeyiz, veremeyiz." dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Golan Tepelerinin işgalinin meşrulaştırılmasına asla izin vermeyiz

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İslam İşbirliği Teşkilatı Dışişleri Bakanları Düzeyinde Açık Katılımlı Acil İcra Komitesi Toplantısı’nda konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkan başlıklar:

"Yeni Zelandalı kardeşlerimizin acılarını paylaştığımızı tekrar ifade etmek istiyorum"

Saygıdeğer Bakanlar, Sayın Genel Sekreter, Değerli heyet başkanları, Kıymetli misafirler, Allah’in selamı, rahmeti ve bereketi üzerinize olsun. Sizleri en kalbi duygularımla, muhabbetle, hürmetle selamlıyorum. Ülkemize, ikinci eviniz Türkiye’ye bir kez daha hoş geldiniz. Sizleri 565 yıldır ezanların gökyüzünü süslediği, Peygamber Efendimizin övgüsüne mazhar güzel İstanbul’umuzda ağırlamaktan büyük bir bahtiyarlık duyuyorum. Buradan, yüreği bizimle birlikte atan dünyanın dört bir köşesindeki tüm Müslüman kardeşlerimizi sevgiyle selamlıyorum. Sözlerimin hemen başında içinde bulunduğumuz, Efendimizin “Allah’ın Ayı” diyerek tarif ettiği mübarek Receb-i Şerifinizi tebrik ediyorum.

"Terörle mücadele eden kardeşlerimize dayanışma mesajlarımızı gönderiyoruz"

Terör saldırısı sonrasında yaralarını saran Yeni Zelandalı kardeşlerimizin acılarını paylaştığımızı tekrar ifade etmek istiyorum. Yine buradan Afganistan’dan Pakistan’a, Irak’tan Somali’ye kadar terörle mücadele eden kardeşlerimize dayanışma mesajlarımızı gönderiyoruz.

Yeni Zelanda’daki eylemde hayatını kaybedenler başta olmak üzere terörün vahşi yüzüne kurban verdiğimiz aziz şehitlerimizi rahmetle yâd ediyorum. Yaralılarımıza acil şifalar temenni ediyorum. Şehitlerimizin yakınlarına ve tüm Müslümanlara sabr-ı cemil diliyorum. Yeni Zelanda halkına bu menfur eylemden dolayı taziyelerimi iletiyorum. Saldırının hemen ardından Cumhurbaşkanı Yardımcımı ve Dışişleri Bakanımı Yeni Zelanda’ya gönderdim.

Yeni Zelanda Başbakan Yardımcısı, Dışişleri Bakanı Sayın Peters’a, Etnik Topluluklar Bakanı SayınSalesa’ya, Avustralya’nın İslam İşbirliği Teşkilatı Özel Temsilcisi Büyükelçi Sayın Cevdet’e de toplantımıza teşrifleri için ayrıca teşekkür etmek istiyorum.

Yeni Zelanda makamlarının burada olması, bizim için, maktullerin aileleri için ve tüm Müslümanlar için son derece anlamlıdır, değerlidir. Zirve Dönem Başkanı olarak yaptığımız davete çok kısa sürede icabet ettiğiniz için her birinize şükranlarımı sunuyorum. Toplantımızın ve yapacağımız istişarelerin hayırlara vesile olmasını Cenab-ı Allah’tan niyaz ediyorum.

"Kudüs’ün hakkını korumak, teşkilatın birinci vazifesidir"

Öncelikle bir hakikatin altını çizmekte fayda görüyorum. İslam İşbirliği Teşkilatı, üye sayısı bakımından Birleşmiş Milletlerden sonra en büyük beynelmilel kuruluştur. Bu Teşkilatın gayesi ise Kudüs Davası başta olmak üzere İslam dünyasının en önemli meselelerine sahip çıkmaktır. Elbette İsrail yönetiminin aralıksız tacizlerine, saldırılarına maruz kalan ilk kıblemiz Kudüs’ün hakkını korumak, teşkilatın birinci vazifesidir.

"Golan Tepelerinin işgalinin meşrulaştırılmasına asla izin vermeyiz"

Son olarak dün Amerikan Başkanı Trump’ın Golan Tepeleriyle talihsiz açıklaması, bölgeyi yeni bir krizin, yeni bir gerilimin eşiğine getirmiştir. Golan Tepeleri 1967’den bu yana İsrail’in işgali altında bulunmaktadır. 1967 senesindeki İsrail işgali, sadece bölgedeki Arapları değil Türkmenleri de kendi topraklarından göçe zorlamıştır. Türkiye’nin ve İslam İşbirliği Teşkilatı’nın böyle hassas bir meselede sessiz kalması, emrivakilere boyun eğmesi düşünülemez. Golan Tepelerinin işgalinin meşrulaştırılmasına asla izin vermeyiz, veremeyiz.

"Mesuliyet üstlenmemiz gerekiyor"

Bununla beraber Müslümanların huzurunu, bekasını, hayat hakkını hedef alan her kritik hadise, her saldırı biz ve teşkilat için önemlidir. İslam İşbirliği Teşkilatının, İslam dünyası ile tüm insanlığın geleceğini tehdit eden olaylar karşısında bigâne kalması, kayıtsız davranması düşünülemez. Bilhassa bu hassas süreçte, doğrudan bizi ilgilendiren hususlarda daha aktif, daha girişken olmamız ve mesuliyet üstlenmemiz gerekiyor.

"Bu kalleş saldırı, asla sıradan bir hadise olarak görülemez"

Teşkilatın her zamankinden daha çok inisiyatif alması gereken bir dönemden geçiyoruz. 15 Mart’ta Yeni Zelanda’da gerçekleşen kanlı terör saldırısı, işte böyle bir eylemdir. Cuma Namazı için toplanan 51 kardeşimizin şehadeti, 47 kardeşimizin yaralanmasıyla sonuçlanan bu kalleş saldırı, asla sıradan bir hadise olarak görülemez. Bu olay, kökleri derinlere inen bir kinin, saplantının ve nefretin inkarı mümkün olmayan bir dışavurumudur.

"Ne ilk ne son saldırıdır"

Manifestodan dehşet verici görüntülere, saldırganın silahının üzerindeki tarih, isim ve yerlere kadar pek çok husus bu gerçeği ispat etmektedir. Bu saldırı buzdağının görünen yüzüdür. Yeni Zelanda saldırısı, Müslümanları ve masum insanları toplu olarak hedef alan ne ilk, ne de son saldırıdır. Bundan önce de dünyanın farklı noktalarında Müslümanlar, şiddete, zorbalığa ve katliamlara maruz kalmıştır.

1993 yılında SOLİNGEN’de Neonaziler, evlerini ateşe vererek 5 vatandaşımızı kalleşçe şehit etti. 1994 yılında El Halil’de İsrailli bir sivil işgalci Halil İbrahim Camiinde sabah namazı kılan 29 Müslümanı şehit etti, 125 Müslümanı yaraladı. 2011 yılında Oslo yakınlarındakiUTOYA adasında 77 can, beyaz ırkın üstünlüğüne inanan bir cani tarafından öldürüldü.

2015 senesinde Çapel Hill kentinde 3 gencimiz yine bir ırkçı tarafından evlerinde vurularak katledildi. 2017 yılında Kanada’daki cami saldırısında 6 Müslüman hayatını kaybetti. Batı Avrupa’da, 2013-2017 yılları arasında Neo-Nazigruplarınca gerçekleştirilen 113 terör saldırısında 66 masum cana kastedildi.

"Çoğu zaman bu nefret suçlarının failleri bulunmuyor"

Gün geçmiyor ki, bir ibadethaneye, sinagoga, mescide, işyerine, derneğe yapılan saldırı haberini almayalım. Gün geçmiyor ki, Müslümanların demokratik haklarını kısıtlamayı amaçlayan bir uygulamayla karşılaşmayalım. Gün geçmiyor ki, göçmenleri, etnik, dini, kültürel kimliği farklı olanları hedef alan bir sorunla muhatap olmayalım. Yükselen kültürel ırkçılıktan yalnızca Müslümanlar değil, aynı zamanda Museviler, Afrikalılar, Asya kökenliler, Romanlar da mağdur oluyor.

Çoğu zaman bu nefret suçlarının failleri ya bulunmuyor; bulunduğu zaman ise “psikolojik rahatsızlık” denilerek, “münferit, adi suçlu” denilerek, olay örtbas ediliyor.

Saydığım saldırıların faillerinden hiçbiri İslam düşmanı, yabancı karşıtı ve terör suçlamasıyla hâkim karşısına çıkarılmadı. Nasyonal Sosyalist Yeraltı Örgütünün işlediği ırkçı cinayetlerin, medya ile Alman resmi makamları tarafından “dönerci cinayetleri” yaftasıyla küçümsendiğini, önemsizleştirildiğini özellikle hatırlatmak isterim.

"Sosyal hastalıkları yok sayarak tedavi edemeyiz"

Sorunları halının altına süpürerek çözemeyiz. Sosyal hastalıkları yok sayarak tedavi edemeyiz. Problemlerden kaçarak, saklanarak, gizlenerek kurtulamayız. Bizi ve tüm insanlığı tehdit eden meseleleri sükûtla geçiştiremeyiz. Bilakis biz görmezden geldikçe sorunlar katlanacaktır, büyüyecektir.

"Biz sesimizi yükseltmedikçe, batılı hükümetler konforlarını bozmayacaktır"

Biz tepkimizi çok güçlü bir şekilde göstermedikçe, Neo-Nazi virüsü bünyeyi daha fazla saracaktır. Biz sesimizi yükseltmedikçe, batılı hükümetler konforlarını bozmayacaktır. Biz birilerini rahatsız etme pahasına tavrımızı ortaya koymadıkça, saldırılar daha da pervasızlaşacak, ırkçı fanatikler daha da azgınlaşacaktır. Sonuçta, Allah korusun 1940’larda Avrupa’da olduğu gibi telafisi mümkün olmayan felaketler yaşanacaktır.

"Tavrımızı net bir şekilde ortaya koymalıyız"

Sadece kendimiz için değil, evlatlarımızın istikbali için de bu sorumluluğu üstlenmeliyiz. Bunu, gülücükleriyle camilerimizi şenlendiren 3 yaşındaki şehitlerimizin hatıraları için yapmalıyız. Bunu, katiline bile kapıyı “merhaba kardeşim” diyerek açan Mümin yürekler için yapmalıyız. Bunu, hayat arkadaşını toprağa verdikten sonra “saldırganı affettim” diyen müşfik gönüller için yapmalıyız.

Bunu, coğrafyamızdan yükselen feryatlara yenilerini eklememek için, kör şiddetin kararttığı ufukları sulh şafağıyla kucaklaştırmak için yapmalıyız. Bunu, umudunu bize bağlamış, gözünü ve gönlünü bizim alacağımız kararlara dikmiş mahzun kalpler için gerçekleştirebilmeliyiz. Bir daha benzer acılar yaşanmasın, camilerimiz kan gölüne dönmesin, fitne tohumları boy vermesin diye tavrımızı net bir şekilde ortaya koymalıyız.

"İslam düşmanlığını kendi meselemiz addediyoruz"

Teşkilatın Zirve Dönem Başkanı sıfatıyla, sorumluluğumuzun hakkını vermek için uzun süredir muhataplarımız nezdinde bu meseleyi gündeme taşıyoruz. Hemen her fırsatta onların dikkatini nefret suçlarına çekmeye çalışıyoruz. 6,5 milyon vatandaşı dünyanın 195 ayrı devletinde yaşayan bir ülke olarak yabancı karşıtlığını ve İslam düşmanlığını kendi meselemiz addediyoruz. Türkiye ile beraber teşkilat üyesi ülkelerin hepsinin yurt dışında kendine hayat kuran; okuyan, çalışan, rızkının peşinde koşan vatandaşları var.

Bugün İngiltere nüfusunun yüzde 7’si Müslümanlardan oluşuyor. Müslümanların sayısı Avrupa'da 44 milyonu, Amerika’da 5 milyonu aşıyor. Dünya genelinde 400 milyon civarında Müslüman diaspora ve azınlık bulunuyor. Bu insanların kahir ekseriyeti 5-10 yıldır değil, birkaç nesildir, birkaç asırdır bu ülkelerde hayatlarını devam ettiriyor; geleceklerini de yine burada görüyor.

Neo-Nazi örgütler, ırkçı çeteler, fanatik sağ partiler, İslam düşmanlığı üzerinden iktidar hevesi kuran muhteris siyasetçiler; işte bu insanları, sayıları yüz milyonlarla ifade ettiğimiz böyle bir kitleyi hedef alıyor.

"Şu anda karşımızda, açıkça bir İslam düşmanlığı vardır"

Geldiğimiz nokta itibariyle herkesin şu gerçeği görmesi önemlidir. İslamofobi, Zenofobi veya aşırı sağ diye tarif ettiğimiz bu yapılar, artık politik akımlar olmaktan çıkmıştır. Aslında bu kavramlar artık, karşımızdaki gerçeği anlatmakta yetersiz kalmaktadır.

Şu anda karşımızda, açıkça bir İslam düşmanlığı vardır, Müslüman nefreti vardır. Bu mesele, sadece siyasetin, sivil toplumun, sadece akademik çalışmaların, araştırma kuruluşlarının konusu olmaktan çıkmıştır. Bu tehdit artık güvenlik birimlerinin, devlet adamlarının, sokaktaki vatandaşın da meselesidir.

Tıpkı DEAŞ gibi, Eş Şebab, PKK gibi, Neo-Nazi örgütleri de terör yapılanması olarak ele alınmalı, bu şekilde değerlendirilmelidir. İnsanlık holokost felaketi sonrasında nasıl Anti-Semitizm ile mücadele etmişse, yükselen İslam düşmanlığıyla da aynı kararlılıkla mücadele etmelidir.

TRT

Diğer Haberler
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Ada Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.