• BIST 9079.97
  • Altın 2308.611
  • Dolar 32.3171
  • Euro 35.0449
  • Lefkoşa 17 °C
  • Girne 17 °C
  • Mağusa 17 °C
  • İskele 17 °C
  • Güzelyurt 18 °C
  • Lefke 17 °C

Çiniciliği mozaikle buluşturan sanatçı

Selçuklu dönemi çinilerinde uygulanan mozaik yöntemini yeniden tasarlayan çini ve seramik ustası Muzaffer Çelik, çalışmalarını gelecek nesillere miras bırakmayı hedefliyor.
Çiniciliği mozaikle buluşturan sanatçı

48 yaşındaki Muzaffer Çelik, eserlerini Kütahya'nın Akkent Mahallesi'ndeki atölyesinde yapıyor. Çiniciliğin yanı sıra farklı çalışmalarıyla da geleneksel el sanatlarına katkı sunuyor.

Selçuklu dönemi çinilerinde uygulanan mozaik yönteminden esinlenen Çelik, bu çalışmasında ilk eserlerini vermeye başladı. Bu yöntemi yeniden tasarlayan Çelik, Kütahya çinisini mozaikle buluşturdu.

"Çininin sanatsal yönünü öğrenmek istediğimde herkes şaşırdı"

Muzaffer Çelik, 1988 yılında başladığı çini sanatını modernize ederek gelecek nesillere aktarmak için farklı çalışmalar yaptığını belirtti. Ayrıca, çinicilikteki ilk yıllarında bu işin sanat kısmını ağırlıklı olarak kadınların yaptığını, erkeklerin ise desen ve boyayla uğraşmalarının yadırgandığını anlattı.

"Orta öğrenimimi tamamladıktan sonra bir çini fabrikasında işe başladım. Çininin sanatsal yönünü öğrenmek istediğimde ise herkes şaşırdı. Yaklaşık 40 bayanın el dekoru yaptığı fabrikanın atölyesinde tek erkek olarak çalışmaya başladım. Çininin sanat yönünü de atölyenin şefi olan Zehra isimli bir abladan öğrendim." 

O yıllarda erkeklerin de çininin sanatsal yönünde faaliyet göstermeleri üzerine bu tabunun yıkıldığını söyleyen Çelik, bugün ise çok sayıda erkek ustanın eserleriyle çini sanatını yaşatmaya çalıştığını vurguladı.

Mozaiğin çiniye uygulanması

Çelik, 30 yıldır büyük bir aşkla yaptığı çini sanatını kurslarla başkalarına da öğrettiğini belirtti. Farklı modern çalışmalarının bulunduğunu söyleyen Çelik, şöyle konuştu:

"Kendimi çininin her alanında geliştirdim. Osmanlı, Selçuklu, İran, Kütahya ve İznik motiflerini bir araya getirerek tek bir eser üzerinde uyguladım ve başarılı oldum. Sıra dışı eserler oluşturdum. Atalarımızdan bize miras kalan motiflerin üzerinden yürüyerek modern çalışmalar yapıyorum. Geleneksel çini sanatımızın yanında çiniye daha farklı boyutlar kazandırarak gelecek kuşaklara aktarmanın gayretindeyim. Selçuklu döneminden günümüze kadar ulaşan kalıntılara baktığımızda mozaiğin çinide uygulandığını görebiliriz. Ben de bundan esinlenerek kendime özgü tasarımlarımla mozaiği çini eserlerimde uygulamaya başladım. Mozaik çiniye artı bir değer daha kattı."

Muzaffer Çelik, çininin dayanıklılığını artırmak ve renklerinin canlılığının uzun yıllar korunmasını sağlamak için Ar-Ge çalışmalarının sürdüğünü anlattı.

TRT

Diğer Haberler
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Ada Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.