• BIST 9050
  • Altın 2298.879
  • Dolar 32.3126
  • Euro 35.0755
  • Lefkoşa 26 °C
  • Girne 21 °C
  • Mağusa 23 °C
  • İskele 23 °C
  • Güzelyurt 27 °C
  • Lefke 26 °C

Büyükelçi Akça’nın ekonomik uyarıları!

Sefa Karahasan - MilliyetKıbrıs Adası’nın Kuzey’inde ve Güney’inde bir birinden farklı ekonomik sorunlar boy gösteriyor. Güney Kıbrıs “savurganlığının”...
Büyükelçi Akça’nın ekonomik uyarıları!

Sefa Karahasan - Milliyet

Kıbrıs Adası’nın Kuzey’inde ve Güney’inde bir birinden farklı ekonomik sorunlar boy gösteriyor. Güney Kıbrıs “savurganlığının” Kuzey Kıbrıs ise, “devlet ciddiyetinden yoksun” yönetimlerin sıkıntısını yaşıyor. Güney’de kriz, Maliye Bakanlığı’nda yaşanan kaynak sorunu nedeniyle; Rum Cumhurbaşkanlığı’na “haciz memurlarının çıkmasına” kadar vardı. Ancak Rumlar, ekonominin “hızla” düzelmesi amacıyla ciddi bir gayret sarf ediyor. Kuzey’de ise çok farklı bir hava var! Türkiye ile imzalanan Ekonomik İşbirliği Protokolü, ‘siyasi malzeme yapılarak’ karalanmaya çalışılıyor. Bu noktada, Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça’nın, “2012 KKTC Ekonomi Durum Raporu”nun sunuşunda yaptığı saptamalar çok önemli.

 

‘Oy’a dayalı anlayış

Ekonomik programda “dünya konjonktürüne göre doğru zamanlama ve doğru hedefler seçildiğini” kaydeden Akça’nın, programa; “Türkiye daha az para göndermesi için dayatma” olarak direnç gösterildiğini söylemesi not edilmeli. Çünkü Kuzey’de, Kıbrıslı Türklere “doğruları söylemekten kaçınan bir siyasi anlayış” var. Seçimlerde veya “muhalefete” düşüldüğü andan itibaren; “ekonomik programları” dikkate almayan, sadece “sandıktan çıkacak oy sayısına” dayalı bir siyaset güdülüyor. Ekonomi ile hiç ilgilenilmiyor! Bütün yük Ankara’nın üzerine bırakılıyor, sonra ise atılacak adımlara “hep beraber karşı çıkılıyor.”

 

Statükoyu koruma çabası

Sayın Akça da bunu en iyi bilenlerden. Ankara ile imzalanan Ekonomik İşbirliği Protokolü’nün nasıl “yok sayılmaya” çalışıldığını sunuşunda çok güzel özetliyor. Şu cümleleri ülkedeki yapıyı bire bir anlatıyor. “(...) ‘KKTC’de fiyatlar Türkiye’dekinin 2-3 katıdır, Kuzey Kıbrıs’ta 1 milyona yakın nüfus vardır. Sorun Mersin Gümrük Kapısı’nın KKTC’ye kapalı olmasıdır. Türkiye’nin yaptığı yardım ithalatla tekrar geri dönmektedir(...) Türkiye’den gelen para zaten Türkiye’den gelenlere harcanmaktadır. Programın amacı Türkiye sermayesini Kuzey Kıbrıs’a getirmektir. Kıbrıs Türkü’nün öz varlıkları peşkeş çekilmektedir’ gibi programın amacını ters yüz eden, statükoyu muhafaza etmek ve gerçek sorunları gözden kaçırarak dönüşümü engellemek için saptırmalar yapılıyor (...)

 

Kökten değişiklik şart

Yeni programın “uygulanması” gerekliliğine dikkat çeken Akça, “dönüşümün özelleştirmelerle” yaşanacağı mesajı veriyor. Akça bunu; “elektrik, telekom ve limanların işletme hakkı devriyle işletilmelerinin özel sektöre verilmesi, kamu bankalarının reforme edilmesi, kamu görevlilerinin verimli çalıştırılması ve mali denetimin güçlendirilmesi olarak” açıklıyor. Büyükelçi; “bunların başarılmaması halinde, mevcut durumdan da geriye düşüşün olacağı” uyarısı yapıyor. Sonuçta; Kıbrıslı Türk siyasetçiler “ekonomik kalkınmaya hız kazandıracak” adımlar ile “kasaba politikacılığı” arasında seçim yapmak zorunda kalacaklar. İzleyip göreceğiz.

 

Diğer Haberler
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Ada Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.