• BIST 9043.44
  • Altın 2297.773
  • Dolar 32.3261
  • Euro 35.0684
  • Lefkoşa 24 °C
  • Girne 22 °C
  • Mağusa 24 °C
  • İskele 24 °C
  • Güzelyurt 25 °C
  • Lefke 24 °C

Biyo Kaçakçılık Çalıştayı gerçekleştiriliyor

ATAOĞLU: “BİYO KAÇAKÇILIK, DOĞAYA ZARAR VERMENİN BİR BAŞKA YOLU...”
Biyo Kaçakçılık Çalıştayı gerçekleştiriliyor

22 Mayıs Uluslararası Biyolojik Çeşitlilik günü çerçevesinde, 1’inci Biyolojik Çeşitlilik ve Biyo Kaçakçılık Çalıştayı düzenleniyor.

Turizm ve Çevre Bakanlığı, Taşkent Doğa Parkı ve Yakın Doğu Üniversitesi Center Of Excellence Doğa Biyoizlem Koruma ve Araştırma Merkezi işbirliğinde iki gün sürecek 1’inci Biyolojik Çeşitlilik ve Biyo Kaçakçılık Çalıştayı gerçekleştiriliyor.

YDÜ Center Of Excellence Doğa Biyoizlem Koruma ve Araştırma Merkezi Başkanı Yardımcı Doçent Doktor Nazım Kaşot, çalıştayın açılışında yaptığı konuşmada biyolojik çeşitliliğin ülkeler için önemine vurgu yaptı.

Kaşot Kıbrıs’ta son yıllarda yapılan çalışmaların artması ile birlikte birçok türün varlığının tespit edildiğini belirtti.

Biyolojik çeşitliliğin eko turizmin önemli bir unsuru olduğunu belirten Kaşot, konuşmasında biyo kaçakcılığın neden olacağı tehlikelere de işaret etti.

Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu ise Çalıştayın Biyolojik Çeşitliliği ve Biyolojik Kaçakcılığı konuşmak tartışmak ve fikir üretmek için düzenlendiğini söyledi.

Biyokaçakçılığın, doğaya zarar vermenin bir başka yolu olduğunu söyleyen Ataoğlu, Bakanlık olarak Nesli Tehlike Altında Olan Türlerin Ticareti Tüzüğü uyarınca biyokaçakçılık vakasına karışan yerli ve yabancı şahıslara idari para cezası uyguladıklarını fakat bu konuda belirli bir bilinci oluşturmanın ve türlerimizi korumanın başta tüm insanlarımızın görevi olduğunu söyledi.

Ülkenin biyolojik çeşitliliğinin, bilimsel araştırma, koleksiyon ve en nihayetinde ticari amaçlar adına birçok yabancı için çekici olduğunu söyleyen Bakan Ataoğlu, kendi kaynaklarımız üzerindeki haklarımız başka ülkelere, kişilere ve firmalara geçmemesi ve gelecek kuşakları ülkemizin biyolojik zenginliğinden mahrum bırakmamak için böylesi çalıştayların hem farkındalık yaratmak hem de bu konudaki eksiklerin giderilmesi adına Çevre Koruma Dairesi personeline de faydalı olacağına inanç belirtti.

Çalıştayın Biyokaçakçılık ile mücadelede yasal ve kurumsal düzenlemelerdeki eksikliklerin ve bunlara yönelik önerilerin ortaya konulmasında, ayrıca biyokaçakçılık konusunda halkın farkındalığının artırılarak, biyokaçakçılık ile mücadele için ilgili kurumlar arasında eşgüdümün ve işbirliğinin güçlendirilmesi adına neler yapılabileceğinin ortaya konması konusunda belirleyici olacağını söyleyen Ataoğlu, böylesi önemli bir konun gündeme gelmesini sağlayan Yakın Doğu Üniversitesinin değerli akademisyenlerine, Taşkent Doğa Parkı personeline, çalıştaya yurt dışından gelerek katkı koyacak olan bilim insanlarına da teşekkür etti.

 

Diğer Haberler
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Ada Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.