• BIST 8886.87
  • Altın 2238.808
  • Dolar 32.3388
  • Euro 35.1125
  • Lefkoşa 20 °C
  • Girne 21 °C
  • Mağusa 21 °C
  • İskele 21 °C
  • Güzelyurt 19 °C
  • Lefke 20 °C

Bir bölümü açılan Kapalı Maraş'ta değişim sürüyor

46 yılın ardından bir bölümü 8 Ekim'de kullanıma açılan Kapalı Maraş'ın çehresi değişiyor.
Bir bölümü açılan Kapalı Maraş'ta değişim sürüyor

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Gazimağusa bölgesi içerisinde bulunan ve geçen ay kamuya ait Demokrasi Caddesi ile sahil kısmının bir bölümü açılan Kapalı Maraş bölgesinde değişim sürüyor.

Çevre ve peyzaj düzenlemeleri yapıldı. Maraş'ta faaliyete geçen bisiklet yolu sayesinde bölgenin bisikletle de gezilebilmesi sağalndı. 8 ayrı noktaya da büfeler kuruldu. 

"Hayalet Şehir" olarak da anılan Maraş'a, son dönemde atılan adımlar sayesinde canlılık getirildi.

Yaklaşık 67 bin 500 kişi gezdi

Maraş'ın açılan bölümünü, 8 Ekim'den bu yana 67 bin 500'e yakın kişi ziyaret etti. Bu süreçte Kıbrıs Rum kesimi ve diğer ülkelerden de çok sayıda turist bölgeyi gezdi.

Gazimağusa Belediye Başkanı İsmail Arter, şubattan bu yana Kapalı Maraş'ın açılmasıyla ilgili çalışmaların hızlandığını, yeni tip koronavirüs salgınına rağmen çalışmaların aksamadığını söyledi.

İsmail Arter, Gazimağusa Belediyesi olarak 46 yıldır kapalı olan Maraş'ın yaşayan bir şehir haline dönüştürülmesini; eskisi gibi sokaklarında insanların dolaştığı, çocuk seslerinin duyulduğu ve evlerden yemek kokularının yükseldiği bir şehir haline getirmek istediklerini vurguladı.

Arter, Türkiye'den Konya Büyükşehir Belediyesi ve TOKİ ile KKTC'den ilgili firmalarla bu güzellikleri oluşturduklarını anlattı.

"İnsanların özel mülklerine dokunulmadı"

İsmail Arter, 8 Ekim'den bu yana tahrip olmuş yolların tamir edilip kaldırımların çalışmalarının yapıldığını belirterek, şöyle konuştu:

"Bir şehirde olması gereken peyzaj, çevre düzenlemesi ve bitkilendirmeyle ilgili çalışmalar yapmış bulunuyoruz. Hemen bir anda yaşayan bir şehir yaratamazsanız. Ayrıca kesinlikle insanların özel mülklerine dokunulmamıştır. İdari konulardaki planlamalar yapılmadıkça, kimsenin evine ve özel mülküne dokunulmayacaktır."

Maraş'ta açılan 3-4 kilometrelik, kamuya ait kısmın daha da genişletilebilmesiyle ilgili çalışmaların yapıldığını anlatan Arter, "İnsanlarımızın gezinti sırasında bir nefes alması, su ve meyve suyu içebilmesi için hizmet vermek için çalışıyoruz" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan bölgeye ziyaret

KKTC'nin kuruluşunun 37. yılı vesilesiyle 15 Kasım'da Ada'ya ziyarette bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kapalı Maraş bölgesini de ziyaret etmişti.

Bölgede incelemelerinin ardından açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle konuşmuştu:

"Kapalı Maraş bölgesini gördükten sonra niçin acaba Güney ve Kuzey olarak bu Kapalı Maraş bölgesi, bütün bu güzelliğiyle buraların halkından uzak tutulmuş, kapalı tutulmuş, bu da düşündürücüdür. Şimdi Taşınmaz Mal Komisyonu'nun da devreye girmesiyle Güney'de kimler varsa, Taşınmaz Mal Komisyonu'na müracaat etmek suretiyle, buradaki malları neredeyse, nasılsa, bunların hepsinin bedeli ödenmek suretiyle, bir defa buralar sahiplerini bulur ve sahiplerini bulduktan sonra da bu iş çözüme kavuşur."

Erdoğan'a ziyaretinde KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ve beraberindeki heyette de eşlik etmişti.

Maraş açılımı

KKTC'de 18 Haziran 2019'daki Bakanlar Kurulu toplantısında, 1974'ten bu yana kapalı olan Maraş'ın açılması konusunda adımların atılması ve uzman bir ekiple bilimsel envanter çalışması yapılması kararı alınmıştı.

Temmuz 2019'da bölgede yapılan ilk envanter çalışmasına KKTC Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay da katılmış, o zaman başbakan olan Cumhurbaşkanı Tatar da bölgede incelemelerde bulunmuştu.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ın da katılımıyla Türkiye Barolar Birliğince 15 Şubat'ta Maraş'ta "Hukuki, Siyasi ve Ekonomik Yönleri ile Kapalı Maraş Açılımı Toplantısı" düzenlenmişti.

İleride eski sakinlerinin de bölgedeki mülklerine dönmesiyle 46 yıldır kapalı olan Maraş'ın tamamının Türk yönetiminde açılması ve insanlığa yeniden kazandırılması hedefleniyor.  

 

Diğer Haberler
  • Lefkoşa Organize Sanayi Bölgesi’nde trafik kazası: 1 kişi hayatını kaybetti18 Mart 2024 Pazartesi 18:13
  • Cumhurbaşkanı Tatar, Türkiye’nin ilk astronotu Gezeravcı ile görüştü:“Uzaydaki çalışmalardan ülke olarak gurur duyduk”18 Mart 2024 Pazartesi 17:13
  • Başbakan Üstel’den “18-24 Mart Yaşlılar Haftası”mesajı: “Sosyal devlet anlayışının başlıca gereği olarak yaşlılarımıza daimî sevgi ve saygı, çağdaş normlarla bakım hizmeti, temel görevimiz olmaya devam etmektedir”18 Mart 2024 Pazartesi 15:33
  •  18 Mart Şehitleri Anma Günü nedeniyle Başkent Lefkoşa ve tüm ilçelerde törenler gerçekleştirildi18 Mart 2024 Pazartesi 14:48
  • 18 Mart Şehitler Günü dolayısıyla Boğaz Şehitliğinde tören düzenlendi18 Mart 2024 Pazartesi 13:08
  • Başbakan Üstel’den 18 Mart Şehitleri Günü mesajı:”Türk olmanın onur ve gururunu yaşatıyor”18 Mart 2024 Pazartesi 12:53
  • TÜK’te terfiler konusunda uzlaşıya varıldı… Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı ile Kamu-İş arasında protokol imzalandı18 Mart 2024 Pazartesi 12:48
  • 18 Mart Şehitler Günü dolayısıyla bugün Tekke Bahçesi Şehitliği’nde tören düzenlendi18 Mart 2024 Pazartesi 11:27
  • Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü nedeniyle törenler yapılıyor18 Mart 2024 Pazartesi 11:08
  • Cumhurbaṣkanı Tatar:Kıbrıs Türkü, Çanakkale Zaferi’nden aldığı güç ve ilhamla, her türlü zorluğa ve fedakarlığa katlanarak, kendi devletine kavuştu17 Mart 2024 Pazar 19:08
  • SPOR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Ada Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.