• BIST 8718.11
  • Altın 2244.782
  • Dolar 32.3318
  • Euro 35.1637
  • Lefkoşa 12 °C
  • Girne 14 °C
  • Mağusa 11 °C
  • İskele 11 °C
  • Güzelyurt 11 °C
  • Lefke 12 °C

Başbakan icraatları açıkladı

Başbakan basını bilgilendirdi...
Başbakan icraatları açıkladı

GÜNCELLENDİ ///

Başbakan Tufan Erhürman, ülkede her alanda denetimin artacağını belirterek, kamudaki insan kaynaklarının verimli ve etkin kullanılması için çalışma yapılacağını ve gelişmelerin şeffaflıkla kamuoyuyla paylaşılacağını kaydetti.

Başbakan Tufan Erhürman bugün düzenlediği ilk resmi basın toplantısında, her haftanın son günlerine yakın Bakanlar Kurulu ve Başbakanlığın icraatları konusunda basın toplantısı düzenleyeceğini açıkladı.

Başbakanlık’taki toplantıda, Kıbrıs sorunu, hidrokarbon,  bütçe, hukuka uygunluk denetimleri, atamalar, belediyeler, Merkezi Cezaevi, bet ofisler konularında açıklamalarda bulunan Erhürman, soruları yanıtladı,  gerçekleşmesi için adım atılan projeleri aktardı.

“İSTATİSTİK KURUMU OLUŞTURULACAK”

Ülkede sağlıklı verilerin oluşturabilmesi için İstatistik Kurumu oluşturulacağını kaydeden Erhürman, nüfus sayımı, Bayrak Radyo Televizyon Kurumu yakınındaki araziye park yapılması, engelliler için kapalı salonu yapılması ve yapımına başlayan Alevi Kültür Merkezi’nin tamamlanması için bütçeye konulan ek miktarı açıkladı.

Ek mesailerin maliye üzerindeki yüküne işaret eden Erhürman, insan kaynaklarının doğru ve verimli kullanılması konusunda bir çalışma yapılacağını, ek mesai giderlerinin en fazla olduğu alanların sağlık, gümrük ve güvenlik olduğunu, polise insan kaynaklarıyla ilgili çalışma yapması için talimat verdiğini söyledi. 

Geçtiğimiz günlerde ziyaret ettiği Merkezi Cezaevi’ndeki koşulların insan onuruna yakışmadığını da belirten Erhürman, yeni cezaevinin yıl sonuna kadar tamamlanması hedeflerine işaret etti.

Erhürman, cezaeviyle ilgili şikayetleri dinleyip, değerlendirecek Cezaevi Danışma Kurulu’nun kurulmasını bu hafta Bakanlar Kurulu’nun gündemine taşıyacağını aktardı. 

“HER BAKANLIK BÜNYESİNDE ÇALIŞMA BAŞLATILDI”

Hukuka aykırı işlemler konusunda her bakanlık bünyesinde çalışma başlatıldığını kaydeden Erhürman, Denetleme Kurulu’nun müşavirlikle ilgili yasal düzenlemenin ardından yapılacak atamalarla çalışmaya başlayacağını belirtti.

Bet ofisler konusunda da açıklamada bulunan Erhürman, ülkede 5 şirketin 51 adet bahis evi olduğunu söyleyerek, bin civarında kişinin sektörde çalıştığını belirtti.

Başbakan bu sayının 40’lara indirilmesi konusunda ortak görüşe ulaştıklarını da belirterek KKTC vatandaşlarının kumarhanelere girmesine müsamaha gösterilmeyeceğini kaydetti.

“İLK DEFA VATANDAŞ OLAN, İLK SEÇİMDE OY KULLANAMAYACAK”

Vatandaşlık konusuna da değinen Erhürman, “İlk defa vatandaş olanlar ilk seçimde oy kullanamayacak. Bu çalışma için henüz düğmeye basmadık” dedi.

Erhürman, İçişleri Bakanlığı’ndaki üst düzey kadro tamamlandıktan sonra ilk olarak 2 bin civarındaki istisnai vatandaşlığın ele alınacağını aktardı. 

Reform yasayla belediyelerin birleştirilmesinin ve sayının azaltılmasının gündemde olduğunu ancak sadece bunun belediyelerin sorununu çözmeyeceğini belirten Erhürman, Yenierenköy Belediyesi ile ilgili de gelişmeleri değerlendirdi. 

Erhürman, belediyenin durumunun başlatılan hukuki değerlendirme sonrasında belli olacağını söyledi. 

Kıbrıs konusunda da açıklamalarda bulunan Erhürman, durum tespiti için Birleşmiş Milletler tarafından görevlendirecek bir yetkilinin adaya geleceğini söyledi. 

Erhürman, adadaki doğal kaynaklar konusunda muhatabın Kıbrıslı Türkler olduğunu da vurguladı.

Başbakan Tufan Erhürman, Kıbrıs Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in doğal gaz aramaları konusundaki açıklamalarını değerlendirdi; ortaya konan gerekçelerin, yapılan çalışmalara Kıbrıs Türk halkının iradesinin katılmamasını haklı çıkarmayacağını vurguladı.

Kıbrıslı Türklerin iradesinin sürece yansıtılmamasının gerekçelerinden biri olarak Talat- Hristofyas döneminden beri bu konudaki yetkinin çözümden sonra federal devlette olacağı konusundaki anlaşmanın gösterildiğini anlatan Erhürman, “Şu anda Sayın Anastasiadis’in başkanı olduğu yapı bizim çözümden sonra sözünü ettiğimiz federal devlet yapısı değildir” dedi.

Erhürman, “Konuyla ilgili oluşturulacak fondan tüm Kıbrıs halkının yararlanacağı” söylemine karşılık ise Kıbrıslı Türklerin sadece elde edilecek gelirden pay alacak unsurlardan değil, bu konuda karar verecek ve yönetecek iki asli unsurdan biri olduğunu vurguladı.

Başbakan Erhürman, doğru yaklaşımın Kıbrıs Türk tarafının müzakerelerde defalarca dile getirdiği gibi bu konuda bir komite oluşturulması ve bu komitenin bu çalışmaları iki asli unsurun iradesini sürece katarak yürütmesi olduğunu söyledi.

Başbakan Erhürman bugün 11.00’de Başbakanlık’ta basın toplantısı düzenledi.

“HER HAFTA TOPLANTI DÜZENLENECEK”

Başbakanlık olarak bundan sonra her hafta muhtemelen haftanın sonuna doğru basın toplantısı düzenleyerek o hafta için Başbakanlık ve Bakanlar Kurulu’nun yürüttüğü çalışmalarla ilgili bilgi ve gazetecilerin sorularına yanıt vereceklerini kaydeden Erhürman, bunu hem kamuoyunun doğru bilgilendirmesi hem de basın mensuplarının bilgilere birinci elden ulaşabilmesi için yapmak istediklerini dile getirdi.

“HER HAFTA CUMHURBAŞKANI İLE GÖRÜŞECEĞİZ

Kıbrıs sorunu hakkında Cumhurbaşkanı ile görüşme yaptıklarını hatırlatan Erhürman, bundan sonra her hafta Başbakan olarak Cumhurbaşkanı’yla Kıbrıs konusu hakkında görüşeceklerini, Cumhurbaşkanı’nın ayda bir de hükümeti oluşturan 4 parti lideriyle görüşeceğini anlattı.

Kıbrıs sorunu konusunda henüz bir girişim olmadığını, BM’nin mevcut durumla ilgili tespitte bulunmak üzere bir görevli göndereceğini kaydeden Erhürman, bu tespitlerin ardından durumun netleşeceğini ifade etti.

“GEREKÇELER DOĞAL GAZ ÇALIŞMALARINA KIBRIS TÜRK HALKININ İRADESİNİN KATILMAMASINI HAKLI ÇIKARMAZ”

Doğal gaz konusunda Anastasiadis’in açıklamasına işaret eden Erhürman, açıklamada, Kıbrıslı Türklerin iradesinin sürece yansıtılmamasının gerekçesi olarak Talat- Hristofyas döneminden beri bu konudaki yetkinin çözümden sonra federal devlette olacağı konusundaki anlaşmanın ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Bakanlar Kurulu’nun konuyla ilgili bir fon oluşturulması ve burada birikecek paradan tüm Kıbrıs halkının yararlanacağı söyleminin gösterildiğini anlatarak, “İki gerekçe de şu anda yapılan çalışmalara hiçbir biçimde Kıbrıs Türk halkının iradesinin katılmamasını haklı çıkarak gerekçeler değildir” dedi.

Erhürman “Çünkü şu anda Sayın Anastasiadis’in başkanı olduğu yapı bizim çözümden sonra sözünü ettiğimiz federal devlet yapısı değildir” şeklinde konuştu.

Başbakan Erhürman, bu konuda bir fon oluşturulsa da, Kıbrıslı Türklerin sadece elde edilecek gelirden pay alacak unsurlardan değil, bu konuda karar verecek ve bu konuyu yönetecek iki asli unsurdan biri olduğunu vurguladı.

“DOĞRU YAKLAŞIM KOMİTE OLUŞTURULMASI”

Erhürman doğru yaklaşımın Kıbrıs Türk tarafınca müzakerelerde defalarca dile getirdiği gibi bu konuda bir komite oluşturulması ve komitenin bu çalışmaları iki asli unsurun iradesini sürece katarak yürütmesi olduğunu söyledi.

Başbakan Erhürman bu yapılmadığı müddetçe Kıbrıslı Türklerin uluslararası hukuktan ve müktesebattan kazandığı haklarını kullanmış olmayacağını vurguladı.

Hükümet olarak Dışişleri Bakanı Kudret Özersay’ı sürece dâhil olması için görevlendirdiklerini belirten Erhürman, bundan sonra da sürece aktif müdahil olmaya devam edeceklerini anlattı.

Erhürman şöyle devam etti:

“Çünkü konunun muhatabı doğrudan doğruya biziz ve bizim yaptığımız anlaşmalar aracılığıyla TC ve onun şirketleri de sürece müdahildir.

Elbette TC ile birlikte yürüteceğiz bu çalışmaları ama Kıbrıslı Türkler bu anlamda sürecin dışındaki sadece elde edilen gelirden yararlanıcı bir unsur olarak kabul ve lanse edilemez buna izin vermeyeceğiz.”

“BÜTÇENİN OMURGASI UBP-DP DÖNEMİNDE ORTAYA ÇIKTI… BÜTÇENİN BİR AN ÖNCE GEÇMESİNE İHTİYAÇ VAR”

Bütçeyle ilgili çalışmaların Bakanlar Kurulu’nda tamamlanarak Meclis’e sevk edildiğini söyleyen Erhürman, komitedeki görüşmelerin gereksiz yere uzamamasını umduğunu kaydederek, bütçenin ana omurgasının UBP- DP döneminde ortaya çıktığını hatırlattı.

Genel Kurul aşamasının daha uzun sürülmesinin beklendiğini ancak komite aşamasının daha hızı tamamlanmasını umduklarını kaydeden Başbakan Erhürman, bütçenin bir an önce geçmesine ihtiyaç olduğunu söyledi.

“BÜTÇEDE 83 MİLYON TL ARTIŞ…”

UBP-DP döneminde denk bütçe olarak hazırlanan 2018 bütçesinde yaptıkları değişiklikler hakkında bilgi veren Erhürman, şu anda bütçede 83 milyon TL’lik bir artış olduğunu anlattı.

Artışın nedenlerini sıralayan Erhürman bu artıştaki esas nedenin DPÖ’nün Ocak ayı için öngördüğü TÜFE tahmininde önemli bir sapma meydana gelmesi olduğunu dile getirdi. Sadece bu farkın 65 milyon TL fark yarattığını ifade eden Erhürman, geriye kalan 11,8 milyon TL’lik artışın hükümet tarafından ortaya konan yeni projelerden kaynaklandığını anlattı.

Erhürman, bunun yanında bütçeye 6 milyon TL yedek ödenek konduğunu kaydetti.

PROJELER

Ortaya konan projelerden birinin BRTK karşısındaki 200 dönümlük araziye park yapılması projesi olduğunu ifade eden Erhürman, “Lefkoşa Gençtepe Bölgesel Parkı” adı verilen projeyle ilgili 26 Ocak 2017’de bir çalıştay yapıldığını hatırlattı.

Ancak bu çalıştay sonrası geçen dönemde hiçbir çalışma yapılmadığını aktaran Erhürman bununla ilgili bütçeye 1 milyon TL tutarında fon konduğunu ifade etti.

NÜFUS SAYIMI İÇİN 5,5 MİLYON TL ÖDENEK

İstatistik Kurumu oluşturulmasının önemine işaret eden Erhürman, nüfus sayımına da ihtiyaç olduğunu kaydederek bu bağlamda bütçeye 5,5 milyon TL ödenek konduğunu aktardı.

1 milyon TL’nin de engelliler için Mustafa Çelik Spor Salonu için ayrıldığını dile getiren Erhürman, Alevi Kültür Merkezi’nin tamamlanması için de bütçeye 3 milyon TL konduğunu dile getirdi.

HUKUKA UYGUNLUK DENETİMLERİ…

Geçmiş dönemlere ilişkin hukuka uygunluk denetimleri ve soruşturmalar konusuna da değinen Erhürman, hükümetin yeni üst düzey atamalar konusunda müşavirliğin kaldırılmasıyla ilgili yasa geçmeden önce yeni müşavirlik yaratacak atama yapmama konusunda kararlı olduğunu; bunun da denetim ve soruşturma sürecini yavaşlattığını anlattı.

Başbakanlık Denetleme Kurulu’na, yeni müşavir yaratmamak adına atama yapılmadığını söyleyen Erhürman, bu durumun ortadan kalkmasıyla soruşturmaların ya Kurul tarafından yürütülmesi ya da özel soruşturmacı atanması kararı verileceğini açıkladı.

Erhürman, hukuka aykırılık işlemler konusunda tüm bakanlara kendi bakanlıkları bünyesinde yapılan işlemlerin denetimini yapmaları için talimat verildiğini de anlattı.

“BELEDİYELER REFORMU YAPILACAK”

Belediyelerin borçlarını erteleyen yasa tasarısına değinen Erhürman, kamuoyunda bunun çözüm yaratmayacağı haberleri çıktığını, zaten burada çözümün sağlanacağı iddiasında olunmadığını, belediyeler reformu yapılana kadar rahatlama sağlanması için yapılan bir düzenleme olduğunu kaydetti.

Erhürman, belediyeler reformunun bu dönemde yapılacağını vurguladı, hükümetin bu konuda kararlı olduğunu dile getirdi.

Reforma olan ihtiyacın Yenierenköy Belediyesi’ne bakıldığında görülebileceğini kaydeden Erhürman, burada bir taraftan çalışanların ödenmediğini, bir taraftan asgari belediye hizmetlerinin bile götürülemediğini anlattı.

Şu anki durumda merkezi idarenin olaya nasıl müdahil olabileceği konusunun araştırıldığını söyleyen Başbakan Erhürman, öte yandan Yenierenköy Belediyesi’nin reformun pilot bölgesi olarak olması konusunda çalışma başlatıldığını söyledi.

HEMŞİRE SIKINTISI…

Sağlıkta en ciddi sıkıntılardan birinin hemşire sayısının yetersizliği olduğunu anlatan Erhürman, bu duruma rahatlama getirmek için Bakanlar Kurulu’nda karar alındığını ve yeni hemşire istihdamının önünün açıldığını kaydetti.

FAZLA MESAİLER…

Öte yandan gümrük, polis ve sağlık alanında yoğunlaşan fazla mesailer konusunda yaşanan sorunları insan kaynakları çalışmasıyla çözmeyi planladıklarını açıklayan Erhürman, vardiya dâhil her yöntemi göz önüne alarak çalışma başlatacaklarını, kaynakların daha aktif ve verimli kullanılması için çözüm bulacaklarını kaydetti.

ATAMALAR…

Şu anda yapılan atamaların yeni müşavir yaratmayacak şekilde gerçekleştirildiğini yineleyen Erhürman, müşavirlikler konusundaki yasa çalışmasının tamamlandığını, tasarının bütçe biter bitmez Meclis’e sevk edileceğini anlattı.

Erhürman, Başbakanlık bünyesinde yapılan üst düzey atamaları da açıkladı. Buna göre Başbakanlık Müsteşarlıklarına Berkan Tokar ve Hasan Alicik; Bakanlar Kurulu Genel Sekreterliği’ne Özlem Bayramoğlu Onuray; Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü’ne Ahmet Muratoğlu; Özel Kalem Müdürlüğü’ne Mustafa Ergüven; Spor Dairesi Müdürlüğü’ne de Alkan Değirmencioğlu atandı.

CEZAEVİ ZİYARETİ…

Kabul ve ziyaretleriyle ilgili haber yaptırmadığını hatırlatan Erhürman, Çarşamba akşamı Merkezi Cezaevi’ni ziyaret ettiğini, 4 vatandaşın orada bulunan yakınlarına ilişkin şikayet dilekçelerini değerlendirdiğini anlatarak, ziyarette birebir görüşmeler yaptığını bildirdi.

271 kapasiteli Merkezi Cezaevi’ni ziyaret ettiği günde 540 mahkum bulunduğunu anlatan Erhürman bunu “korkunç bir durum” olarak tanımladı. Mahkûmların zor şartlarda barındığını dile getiren Erhürman, yeni cezaevinin en erken zamanda tamamlanması için çalışacaklarını söyledi.

Cezaevinde şu anda 196 gardiyanın görev yaptığını, bunun yeterliliği konusunda insan kaynakları çalışması yapılacağını söyleyen Erhürman, cezaevinde 21 yaş altı 34 kişi bulunduğunu; mahkumların 3’te 1’inin başta uyuşturucu tasarrufu olmak üzere uyuşturucu suçları nedeniyle hapis yattığını anlattı.

KALKANLI’DA AMATEM

Erhürman bu kişilerin suçlu olmaktan önce bağımlı ve hasta kategorisinde değerlendirilmesi gerektiğini belirtti. Görüştüğü kişilerin bağımlılıktan kurtulmak için devletten yardım istediğini aktaran Erhürman, uyuşturucuyla mücadele konusunda bu dönemde ilk hedeflerinin Alkol ve Madde Bağımlılığıyla Tedavi Merkezi (AMATEM) ve rehabilitasyon merkezi kurulması olduğunu da dile getirdi.

Rehabilitasyon vermesi ve AMATEM için Kalkanlı’da bulunan bir binanın tesis edileceğini kaydeden Erhürman, “Uyuşturucuyla Mücadele Stratejik Eylem Planı’nın” hızla hazırlanacağını söyledi.

Erhürman, sicil affı konusuna öncelik verileceğini dile getirdi.

Uyuşturucu suçlarıyla mücadele için polisin ihtiyaç duyduğu yasalarla ilgili çalışma yapılacağını söyleyen Erhürman, önleyici çalışmalar için Lefkoşa Surlariçi ve Gazimağusa Maraş’ın pilot bölge olarak belirlendiğini söyledi.

Cezaevi ziyaretinde birçok mahkûmun çok ciddi iddialarıyla karşılaştığını dile getiren Erhürman, Cezaevi Danışma Kurulu’yla ilgili çalışma başlattığını dile getirdi.

“5 BET OFİSİ 51 BAHİS EVİ İŞLETİYOR”

Bet ofisleri konusunda göreve gelir gelmez raporlar hazırlattığını ve bet ofisi işletmecileriyle görüştüğünü söyleyen Erhürman, raporlardan veriler paylaştı.

Şu anda 5 şirketin müşterek bahis faaliyeti gösterdiğini, bu şirketlerin 51 müşterek bahis evi olduğunu dile getiren Erhürman, bahis evlerinde 657 personel çalıştığını; merkezleriyle birlikte bu sektörde çalışan 1000 civarında personel bulunduğunu söyledi.

“SPOR FONU’NA 6,7 MİLYON EURO, VERGİ DAİRESİ’NE 8 MİLYON DOLAR…”

Erhürman, müşterek bahis oynatma izni karşılığında 6 milyon 750 bin Euro gelirin Spor Fonu’na aktarıldığını; Gelir ve Vergi Dairesi’nin 3 milyon 967 bin 400 Dolar stopaj, 4 milyon 50 bin 400 Dolar şans oyunları hizmet vergisi aldığını ifade etti.

Lisans düzenleme kurallarına değinen Erhürman, bunlara göre bahis evlerine 21 yaş altı kişilerin giremeyeceği; lisansın devredilemeyeceği, bir kuponda 15 bin Euro’nun geçilemeyeceğini kaydederek, nüfus kuralları ile ibadet yeri ve eğitim kurumlarından 100 metre uzakta olma kurallarına işaret ederek, bu kurallara uymayan bet ofislerinin kapatılacağını vurguladı.

“AYKIRILIK TESPİT EDİLENLERİ KAPATMAKTAN İMTİNA ETMEYECEĞİZ”

Bet ofisi işletmecileriyle denetimlere başlamadan görüşmek ve bilgi vermek istediğini anlatan Erhürman, aykırılık tespit edilen bahis evlerini kapatmaktan imtina etmeyeceklerini söyledi.

“SAYININ AZALTILMASINDA ORTAK GÖRÜŞE ULAŞTIK”

Başbakan Erhürman, bu konuda hükümet programında yer alan bölüme işaret ederek, bet ofis sayısının azaltılması konusunda işletmecilerle de ortak görüşe ulaştıklarını kaydetti.

Sanal bahis konusunda Cebelitarık, Malta ve Güney Kıbrıs’taki düzenlemeler baz alınarak yasal düzenleme başlattıklarını açıklayan Erhürman, casinoların içinde bet ofislerin yer aldığını öğrendiğini ve casinolara çok sayıda KKTC vatandaşının girdiğini kaydederek, KKTC vatandaşlarının buralara girmemesi için çalışma yapacaklarını vurguladı.

Kiralık araç plakaları konusunda ilgili bakanın, işletmecilerle görüştüğünü anlatan Erhürman, plakaların yasaya uygun hale getirileceğini belirtti.

Erhürman, kiralık araç işletmecilerinin yasaya aykırı bir tüzük üzerinden harcama yapmak zorunda kaldığını; kırmızı plakaya geçilmesinin normal ve doğru olduğunu, işletmecilerin de bunu istediğini söyledi.

Erhürman, Taşkent Kooperatifi’nde ciddi sıkıntılar yaşandığını, Kooperatif Şirketler Mukayyitliği’nin bu konudaki raporunu bu sabah kendisine ulaştırdığını; polisin de artık devrede olduğunu ve bu konudaki çalışmalara hız verileceğini anlattı.

YÖDAK’la da görüşme yaptığını, YÖDAK Yasası’nın ve binasıyla ilgili çalışma yapılacağını kaydeden Erhürman, üniversitelerdeki çok kültürlü yapı hakkında YÖDAK’ın inisiyatif alması için çalışma başlatılacağını da dile getirdi.

Başbakan Tufan Erhürman, basın toplantısında daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Başbakan Tufan Erhürman, vatandaşlık konusunda öncelikli incelenmenin son dönemde yapılan 2 bin civarındaki istisnai vatandaşlıklarla ilgili olacağını söyledi.

Erhürman, İçişleri Bakanlığı’nda üst düzey kadrolar tamamlanır tamamlanmaz, vatandaşlık incelemeleriyle ilgili gelişmelerin de kamuoyuna açıklayacağını ifade etti.

Başbakan, Türkiye Cumhuriyeti yetkilileriyle görüşmek üzere TC Lefkoşa Büyükelçisi Derya Kanbay aracılığıyla randevu talep edildiğini de kaydederek, “Sayın Büyükelçi, Türkiye’deki sıkıntılı ortamı da dikkate alarak en kısa sürede randevuyu almak için gerekli girişimleri yapacağını söyledi”  dedi.

Erhürman, bugünkü basın toplantısında soruları yanıtladı.

Başkan vekili ve belediye meclisi üyeleri istifa eden, anahtarı İçişleri Bakanlığı’na devredilen Yenirenköy Belediyesi konusunda da sorular yöneltilen Başbakan, “Belediyeyle ilgili çalışma başlatıldı. Personel sayısının bu kadar artmasında kim sorumluysa ondan hesabı sorulacak” dedi.

“GÜNDEMİMİZDE 3 BİNA VAR…”

Basın toplantısındaki bir soru üzerine Başbakan, devlet tiyatrolarının yanan binasının, belediyenin arkasında sergi salonlarını da içeren binanın ve Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası için binanın gündemlerinde olduğunu söyledi.

Erhürman, bunların projelendirmesi konusundaki talimatların verildiğini kaydetti.

Erhürman, bu hafta içinde birkaç müzeyle ilgili girişimleri olduğunu söyleyerek, bu konuda gelişme olduğu zaman açıklama yapacağını dile getirdi.

“İLK DEFA VATANDAŞ OLANLAR ÖNLERİNDEKİ İLK SEÇİMDE OY KULLANAMAYACAK”

Vatandaşlık konusundaki soruları da yanıtlayan Erhürman şunları aktardı:

“Hükümet programında da açıkça yazdığı gibi ‘Bakanlar Kurulu tarafından vatandaş yapılması zorunlu görünenler vatandaş yapılır’ hükmü kalkacak. İstisnai vatandaşlığın ikinci türü olan spor, kültür, ekonomi gibi konularda yararlı hizmetleri bulunanlarla ilgili konu ayrıntılı kriterlere bağlanacak.  İlk defa vatandaş olanlar önlerindeki ilk seçimde oy kullanamayacak. Bu konularda 4 partinin hemfikirliği var. Bu çalışmanın başlatılması için düğmeye basmadık. Özellikle İçişleri Bakanlığı bünyesinde üst düzey kamu görevlisi açısından henüz ihtiyaç giderilmedi. ”

“POLİSLE İLGİLİ GÖRÜŞLERİMİ GKK KOMUTANIYLA PAYLAŞTIM. POLİS GENEL MÜDÜRÜ İLE GÖRÜŞMEMİ BU HAFTA…”

Polisin sivile bağlanması ve 22 Ocak olaylarıyla ilgili aranan 9 kişi hakkındaki sorulara yönelik Başbakan şunları söyledi:

“CTP olarak bizim görüşümüz polisin sivile bağlanmasıdır. Ama koalisyonda bu konuda bir hemfikirlik yok. O yüzden konu hükümet programının bir parçası değildir.   Başbakan olarak polisle ilgili siyaseten sorumlu olan kişiyim. İlk hafta GKK ve KTBK komutanları ile görüştüm. Polisle ilgili görüşlerimi GKK Komutanıyla paylaştım. Polis Genel Müdürü ile görüşmemi bu haftaya bıraktım. 9 kişi konusu gündemde. Ben sadece bu konuyla ilgili değil, başka konularla ilgili de bilgi alma ihtiyacı içindeyim.

Mesela uyuşturucu konusunda neden belli bir gramın üstünde bir tutuklama yapamıyoruz, bu konudaki sıkıntılar nelerdir? Neden sadece kullanıcılara ulaşabiliyoruz ama daha üst düzeye ulaşamıyoruz? Bunları gidermek için teknik ihtiyaç mı var, personel ihtiyacı mı var? Bunları nasıl kapatacağız? Ülkede başka konularda istihbarat açığı var mı? Birtakım şeyleri haber alıyor ve gerekli girişimleri yapıyor muyuz yapmıyor muyuz? Bütün bunları konuşacağız ve sizlere bu konularda bilgi aktaracağım.”

“VATANDAŞLIK DA İDARİ BİR İŞLEM…”

Yurttaşlık konusunda başka bir soruyu yanıtlayan ve bu konuda hukuki bilgi veren Başbakan, yurttaşlığın idari işlem olduğunu, idari işlemlerin ağır bir hukuki sakatlık veya hile içermediği durumlarda 75 gün içinde geri alınabileceğini, vatandaşlıkların da bu hukuki çerçevede değerlendireceğini söyledi.

“50 YIL ÖNCE YAPILSA BİLE AĞIR BİR HUKUKİ SAKATLIK VARSA O İŞLEM GERİ ALINABİLİR”

Erhürman, “ ‘Vatandaşlıklarda ne kadar geriye gidilecek?’ sorusunun cevabı burada yatıyor; Yok hükmündeki işlemlerde 50 sene bile geriye gidebilir. 50 yıl önce yapılsa bile ağır bir hukuki sakatlık varsa o işlem geri alınabilir. Ancak o işlem usuli bir sebeple hukuka aykırıysa, hile de yoksa o 75 gün içinde geri alınabilir. 76’ncı gün geri alınamaz ” dedi.

Tufan Erhürman, vatandaşlık konusunda öncelikli incelenmenin son dönemde yapılan 2 bin civarındaki istisnai vatandaşlıklarla ilgili olacağını söyledi.

Erhürman, İçişleri Bakanlığı’nda üst düzey kadrolar tamamlanır tamamlanmaz vatandaşlık incelemeleriyle ilgili gelişmelerin de kamuoyuna açıklayacağını söyledi.

Asgari ücretle ilgili Şubat ayında somut bir gelişme olup olmayacağıyla ilgili soruyu da yanıtlayan Erhürman, bu konudaki girişimin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından başlatacağını ifade ederek, kendilerine henüz bu konuda bilgi gelmediğini belirtti.

TC YETKİLİLERİ İLE GÖRÜŞME TALEBİ..

Başbakan, Türkiye ile görüşme konusundaki soruları da yanıtladı.

TC Lefkoşa Büyükelçisi Derya Kanbay ile bu hafta başında görüştüğünü anımsatan Erhürman, TC yetkililerinden randevu taleplerini Kanbay’a ilettiklerini kaydetti.

Başbakan, “Sayın Büyükelçi, Türkiye’deki sıkıntılı ortamı da dikkate alarak en kısa sürede randevuyu almak için gerekli girişimleri yapacaklarını söyledi” dedi.

“BELEDİYELERDE BİRLEŞTİRME OLSA BİLE ELDE EDİLEN GELİRLER SÜRDÜRÜLEBİLİR OLMAYA YETECEK Mİ?”

Erhürman, merkezi idarenin Yenierenköy Belediyesi konusunda önümüzdeki hafta özellikle temizlik hizmetleriyle ilgili girişim yapacağını da açıkladı.

Başbakan, yetkili sendika BES’le de koordinasyon içinde olunması gerektiğini sözlerine ekledi.

Erhürman, belediyeler konusundaki bir diğer soruyu da şöyle yanıtladı:

“Belediyeler konusunda birleştirme ve sayıyı azaltma gündemde. Belediyeler reformunun en önemli ayağı zaten bu. Yenierenköy ve Dipkarpaz çevrenin korunması amacıyla imarda sınırlandırılmış bölgedir. Bu bölgeler emlak geliri en az olan bölgelerdir. Bu bölgelerde çok sayıda sosyal yardım alan insan da vardır. Bu insanlar su parası konusunda bazı muafiyetlere tabiidir. Bu bölgedeki belediyelerin sürdürülebilirliği açısından gelirlerinde ciddi sıkıntı vardır. Burasıyla ilgili çalışma yapılması gerek. Belediyelerde birleştirme olsa bile elde edilen gelirler sürdürülebilir olmaya yetecek mi? Bunun hesabının kitabının yapılması gerek. Benim verdiğim talimat da bu yöndedir.”

“YENİERENKÖY BELEDİYESİ İLE İLGİLİ ÇALIŞMA BAŞLATILDI”

Başbakan, Yenierenköy Belediyesi ile ilgili bir çalışma başlattığını da açıklayarak, personel sayısının bu kadar artmasında kim sorumluysa ondan bunun hesabının sorulacağını kaydederek, “Belediyenin gelirinin yüzde 98’i personel harcamasına gidiyor” dedi.

Başbakan, Yenierenköy Belediyesi’nde bu kadar istihdam yapılmasa bile gelirleri ile sürdürülebilir olmadığını bunu CTP’den belediye başkanlığı yapan Mesut Yıkıcı döneminden bildiklerini söyledi.

“TOPLU TAŞIMA GÜNDEMDE”

Toplu taşımacılığın geliştirilmesinin de gündemlerinde olduğunu söyleyen Erhürman, raylı sisteme kadar bütün projeler konusunda ilgililere gerekli talimatı verdiğini ifade etti, “Verim elde ettik sonra sizlerle bunları paylaşacağız” dedi.

Tamamlanamayan yollarla ilgili Ulaştırma Bakanlığı’nın çalışma yürüttüğünü de kaydeden Başbakan, birçok yolda ara emirleri nedeniyle sorun yaşandığını anımsattı.

Erhürman,  “Kamulaştırmaları usulüne uygun hale getirmek lazım. Ara emri sıkıntılarını aşmak için, Ulaştırma Bakanlığı’ndan gelen 12-13 önerge var. Bunları geçirip sürecin önünü açacağız” şeklinde konuştu.

Geçmişte bet ofislerle ilgili denetimin nasıl yapıldığı sorusunu da yanıtlayan Erhürman, Spor Dairesi’nin bünyesinde bet ofisleriyle ilgili denetim yapmak üzere 50 civarında insanın görevlendirildiği bilgisini aldığını söyledi, “Ben bugüne kadar etkin denetim görmedim. Herhalde böyle bir arzu yoktu” dedi.

 

SAAT 12.14

Başbakan Tufan Erhürman Başbakanlık'ta basını bilgilendirdi. Erhürman Başbakanlık olarak her hafta basını bilgilendirmeyi hedeflediklerini açıkladı.

Başbakan Tufan Erhürman bugün düzenlediği basın toplantısı ile Başbakanlık ve Bakanlar Kurulu’nun bir haftalık icraatlarıyla ilgili bilgi verdi.

Erhürman, Kıbrıs sorunuyla ilgili olarak Cumhurbaşkanı Akıncı ile hem kendileri hem hükümeteki partiler, hem de meclisteki diğer partilerin görüşme gerçekleştirdiğini ifade ederek, bundan böyle hükümetteki 4 partinin Akıncı ile her ay bir kez görüşeceğini belirtti.

Başbakan, Birleşmiş Milletler’den bir görevlinin adadaki mevcut durumla ilgili değerlendirme yapmak üzere Kıbrıs’a geleceğini de kaydetti.

Ada etrafındaki doğalgaz zenginlikleriyle ilgili olarak da konuşan Başbakan Erhürman, Rum yönetiminin attığı adımlara yönelik  Rum Lider Anastasiadis’in ortaya koyduğu gerekçelerin haklı gerekçeler olmadığını söyledi.

Kıbrıslı Türkler’in sürece aktif olarak müdahil olması gerektiğini kaydeden Erhürman, “Hükümet olarak Dışişleri Bakanımızı görevlendirdik ve sürece müdahil olduk. Bundan sonra da müdahil olmaya devam edeceğiz. Bu çalışmaları Türkiye Cumhuriyeti ile birlikte yürüteceğiz” dedi.

2018 Mali Yılı Bütçesi’ne de değinen Başbakan, 83 Milyon TL’lik artışın 65 milyon TL’lik kısmının TÜFE’de öngörülemeyen artıştan kaynaklandığını açıkladı.

Erhürman, 11 milyon 825 bin TL’lik kısmın ise revize sırasında yeni projelere ilişkin bütçeye konulan kaynaklar olduğunu belirtti.Başbakan Erhürman 11 milyon 825 bin TL’lik artışı; 1 milyon TL’lik Gençtepe Parkı, nüfus sayımı gerçekleştirilmesi için 5 buçuk milyon TL’lik kaynak, Mustafa Çelik Kapalı Spor Salonu için 1 milyon TL, Alevi Kültür Merkezi’nin tamamlanması için 3 milyon TL ile diğer yatırımlar için toplam 1 milyon TL olarak detaylandırdı.

Önceki hükümetlerdeki hukuka aykırılıklar konusunda da tüm bakanlıklarda denetimler yapıldığını ifade eden Erhürman, bu konuda kararlılıklarının devam ettiğini söyledi.

Belediyeler reformunun da bu dönemde yapılacağını anlatan Başbakan, özellikle Yeni Erenköy Belediyesi’nde ciddi sıkıntılar bulunduğunu, bu nedenle reform için bu belediyenin pilot bölge olarak belirlendiğini anlattı.

Erhürman, sağlık alanındaki sıkıntlara da değinerek, hemşire sayısının artırılması için adım attıklarını dile getirdi.

Fazla mesai sorununu da değerlendiren Başbakan, fazla mesainin yoğun olduğu gümrük, polis ve sağlıkta insan kaynağı çalışması yapacaklarını ve bütçenin böylece rahatlatılmış olacağını kaydetti.

Erhürman, Başbakanlığa yapılan atamalarla ilgili olarak da açıklama yaptı.

Erhürman, Başbakanlık müsteşarlıklarına Berkan Tokar ve Hasan Alicik, Genel Sekreterliğe Özlem Bayramoğlu Onuray, Basın ve Halkla ilişkiler Müdürlüğü’ne Ahmet Muratoğlu, Özel Kaleme Mustafa Ergüven’in atandığını söyledi.

Yeni merkezi cezaevinin tamamlanması için hızla çalışılacağını ifade eden Başbakan, uyuşturucu ile mücadele konusunda Kalkanlı’da daha önce otel olarak kullanılan binanın Amatem ve Rehabilitasyon merkezi yapılacağını kaydetti.

Erhürman, bet ofisi denetimlerinin artırılacağını, denetimlerde kurallara uymayanların anında kapatılacağını da vurguladı ve şu anda 51 olan bet ofisi sayısını azaltacaklarını söyledi.

Başbakan, casinoların da sıkı denetime tabi tutulacağını ve KKTC vatandaşlarının casinolara girmesine kesinlikle izin vermeyeceklerini belirtti.

Soruları da yanıtlayan Başbakan Erhürman, İçişleri Bakanlığı’nın üst düzey kadrosu tamamlanır tamamlanmaz vatandaşlıklar konusunda incelemelerin başlayacağını ve öncelikli olarak son verilen 2 bin istisnai vatandaşlığın inceleneceğini sözlerine ekledi.

 

Diğer Haberler
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Ada Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.