• BIST 8718.11
  • Altın 2243.296
  • Dolar 32.3313
  • Euro 35.1511
  • Lefkoşa 11 °C
  • Girne 14 °C
  • Mağusa 10 °C
  • İskele 10 °C
  • Güzelyurt 10 °C
  • Lefke 11 °C

Bakan Çavuşoğlu Özbekistan'da

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Özbekistan'da Hive ve Buhara kentini ziyaret etti. Çavuşoğlu'na, "Hive Fahri Vatandaşlığı" verildi.
Bakan Çavuşoğlu Özbekistan'da

Resmi ziyaret kapsamında Özbekistan'da bulunan Bakan Mevlüt Çavuşoğlu, Hive'de tarihi mekanlardaki incelemeleri sırasında Özbek basınına açıklama yaptı.

Özbekistan tarihi ve kültürü hakkında çok önemli bilgiler edindiğini söyleyen Çavuşoğlu, şunları anlattı:

"Kıymetli eserler var, ecdadımızın bıraktığı eserler var. Muhteşem güzellikte bir yer. Sayın Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev’e özellikle çok teşekkür ediyorum. Burada Özbek kardeşlerimizle de aynı şekilde kucaklaştık. Yöresel ekmek ve diğer yiyecek içeceklerin bize ikram ettiler. Her zamanki Özbek misafirperverliğini gösterdiler. Bu dönemde Özbekistan'ı ziyaret etmekten, Hive'nin başkentini ziyaret etmekten çok mutluyuz."

Çavuşoğlu, Türkiye ve Özbekistan arasındaki ikili ilişkilerin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Cumhurbaşkanı Mirziyoyev’in liderliği sayesinde çok iyi bir noktaya geldiğini söyledi. Birçok alanda ilişkileri geliştirmek için çok çalışıldığı bilgisini verdi.

Çavuşoğlu'ndan vatandaşlara Hive'yi ziyaret tavsiyesi

Tarafların ilişkileri, kültür, turizm, eğitim ve tarım gibi farklı alanlarda daha da geliştirmek istediğine dikkat çeken Çavuşoğlu, "Ayrıca Türk Dünyası'nın birliği için de birlikte çalışıyoruz. Bölgenin istikrarı, huzuru için de çalışıyoruz. Özellikle bu bölgeye gelerek Özbekistan'ın turizm ve kültür potansiyelini de göstermek istedik. Buradan özellikle, pandemi elverdiği zaman, vatandaşlarımızın da Türkiye'den gelip buraları görmesini tavsiye ederim" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Hive, Buhara ve Semerkant'ta otellerin yapılması konusunda Türk şirketlerine talimat verdiği bilgisini paylaşan Çavuşoğlu, aynı zamanda Türk Hava Yollarının da koronavirüs salgınından sonra Buhara'ya uçmak istediğini söyledi.

Fahri Vatandaşlık verildi

Kendisine "Hive Fahri Vatandaşlığı" verilen Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Hive’deki kültür turu kapsamında İçan Kale, Nurullabay Sarayı, Kalta Minor (Kısa Minare), Cuma Camisi, Köhne Ark (Eski Saray), Pehlivan Mahmud Türbesi mekanlarını ziyaret ederek, tarihi yapılarla ilgili bilgi edindi.

Tarihi Harezm bölgesine ait görsellerin bulunduğu bir sergiyi ziyaret eden Çavuşoğlu, Harezm halıları hakkında bilgi aldı, 47 yıl hanedanlık yapan İkinci Muhammed Rehin (M) Han’ın hayatından küçük bir kesitin temsilen sahnelendiği bir gösteriyi izledi ve Cuma Camii’nde namaz kıldı.

Çavuşoğlu'na ziyaret sırasında Özbekistan Turizmden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Aziz Abdulhakimov, Dışişleri Bakanı Abdulaziz Kamilov, Özbek yetkililer, Türkiye'nin Taşkent Büyükelçisi Olgan Bekar, Özbek-Türk ortak yapımı "Mendirman Celaleddin" dizisinin Yapımcısı Mehmet Bozdağ, Bozdağ Film Genel Koordinatörü Özcan Ayma​​​​, "Mendirman Celaleddin" dizisinin başrol oyuncusu Emre Kıvılcım ile dizinin oyuncusu Mehmet Pala ve Kuruluş Osman dizisi oyuncusu Sezgin Erdemir ​​eşlik etti.

Tarihi Buhara kentini de ziyaret eden Mevlüt Çavuşoğlu, Özbekistan'daki temasları kapsamında Semerkant Başkonsolosluğu'nun açılış törenine katılacak.

Orta Asya'nın kalbi Özbekistan'daki masalsı şehir, Hive

Özbekistan'ın batısındaki Harezm bölgesinin incisi olarak bilinen Hive, bir zamanlar tüccarların, sanatkarların ve alimlerin dolaştığı sokaklardaki tarihi dokusunu çok iyi muhafaza etmesiyle dikkati çekiyor.

Toprak rengi ve kızılın hakim olduğu kent, ülkenin diğer şehirlerine göre oldukça farklı bir havaya ve kendine has mimariye sahip.

Şehrin, cebir ve algoritmanın kurucusu olarak bilinen ve "0" rakamını bulan ünlü alim El Harezmi ile gökbilim, matematik ve doğa bilimleri alanındaki çalışmalarıyla tanınan bilim insanı El Biruni'nin doğup büyüdüğü topraklara ev sahipliği yapmasıyla da ayrı bir önemi bulunuyor.

Hive'nin mimari ve görsel açıdan en etkileyici bölümünü içinde tek bir yeni yapının yer almadığı "İçan Kale" oluşturuyor.

Geçmişte birçok devletin ele geçirmek için mücadele verdiği bu şehir, 17. yüzyılda Hive Hanlığı'nın başkenti oldu. Şehir, 1873’te Sovyetlerin kontrolü altına girdi.

TRT

  • Yorumlar 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Ada Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.