• BIST 9079.97
  • Altın 2301.089
  • Dolar 32.3484
  • Euro 35.109
  • Lefkoşa 23 °C
  • Girne 20 °C
  • Mağusa 20 °C
  • İskele 20 °C
  • Güzelyurt 23 °C
  • Lefke 23 °C

Bağış’tan Kıbrıs için çözüm önerisi

Egemen Bağış, Kıbrıs’taki belirsizliğin giderilmesinin her iki tarafta da refahın artmasını sağlayacağını belirtti
Bağış’tan Kıbrıs için çözüm önerisi

Egemen Bağış, Kıbrıs’taki belirsizliğin giderilmesinin her iki tarafta da refahın artmasını sağlayacağını belirtti

Türkiye Avrupa Birliği ve Devlet eski Bakanı Egemen Bağış, Diyalog Gazetesi’ne yaptığı açıklamada, Kıbrıs’taki belirsizliğin giderilmesinin her iki taraf için de gerekli olduğuna dikkat çekti.

“Kıbrıs sorununu şimdiki liderler çözemezse kimse çözemez. Kıbrıs adasındaki belirsizlik kimsenin çıkarına değildir. İki devletli bir çözüm Rumların da işine yarayacaktır çünkü Güney Kıbrıs, her ne kadar AB üyesi olduğunu ifade etse de, yatırım çekme konusunda -AB ülkeleriyle kıyaslandığında- çok zor durumdadır. İki devletli çözümde iki taraf için de refah vardır” diyen Bağış, Taiwan modelinin de örnek alınabileceğine vurgu yaptı.

Rumların Akdeniz’de tek taraflı olarak doğalgaz aramalarına başlayarak çeşitli anlaşmalar yapmaları konusunu değerlendiren Egemen Bağış, “bu ticari yatırımdan ziyade siyasi bir yatırımdır. İki taraf da birbirinden habersiz orada ne gaz çıkarabilir, ne de çıkardığı gazı satabilir” dedi.

“Çözüm bulmak kolay değil ama…”

Kıbrıs’ta bir çözüme ulaşmanın kolay olmadığını vurgulayan Bağış, “Kıbrıs’ta kesin bir çözüm bulmak çok kolay değil. Annan Planı döneminde ona çok yaklaşmıştık ama maalesef Rum kesiminin inatçı tavrı çözümü getirmedi” şeklinde konuştu.

“Annan Planı döneminden sonra güvensizlik derinleşti”

Annan Planı döneminin ardından iki taraf arasındaki güvensizlik ortamının daha da derinleştiğini kaydeden Bağış, “O günden sonra güvensizlik ortamı daha da derinleşti, tarafların birbirine yaklaşımında güveni artırıcı bir şey olmadığı gibi güveni azaltıcı çok şey yaşandı. Bu yüzden çözümün kolay olacağını söylemek hayalperestlik olur” dedi.

“Bu iki lider çözemezse….”

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in siyasi ömürlerini çözüm söylemi üzerine inşa eden liderler olduğunu anımsatan Bağış, sözlerini şöyle sürdürdü: “Şu bir gerçek ki, bu iki Cumhurbaşkanı çözümü yakalayamazsa bir daha asla çözüm olmayacaktır. Bu iki liderin önderliğinde yakalanmazsa çözümsüzlükten bir çözüm çıkarmaktan başka yol kalmaz. O da iki devletli bir sonuçtur.

“Rum kesimi yatırım çekme açısından zor durumda…”

İki devletli bir sonuçta da aslında iki taraf için refah vardır. Bugün, Güney Kıbrıs her ne kadar AB üyesi olduğunu ifade etse de, yatırım çekme konusunda AB ülkeleriyle kıyaslandığında çok zor durumdadır. Rum kesimi yeterince yatırımcı çekemiyor çünkü yatırımcı istikrar arar. Adada yarının ne olacağının bilinmemesi adada aslında birçok yatırımcıyı tedirgin davranmaya zorluyor.

“İsrail’in gaz yatırımı ticari değil siyasi…”

Bir tek İsrail’in gazla ilgili bir yatırım söylemi var ama o ticari yatırımdan çok siyasi yatırım gibi geliyor bana. Bunların hepsini değerlendirdiğimizde çözümsüzlüğün iki tarafa da kaybettirdiği çok şey olduğunu görüyoruz. Ya çözüm olmalı, ya da çözüm olamayacaksa çözümsüzlüğün çözüme dönüşmesi sağlanmalı. O da iki devletli bir çare.

“Taiwan modeli düşünülebilir”

Bugünden sonra ne Rum kesimi Yunanistan’a bağlanmak ister, ne de Türk tarafı Türkiye’ye bağlanıp, yeni bir vilayet olmak ister ama iki tarafın da birbirlerinin şartlarını kabul edecekleri bir yapıya gidilmeli. Bunda da Taiwan modeli düşünülebilir. Taiwan da diplomatik olarak birçok ülke tarafından tanınmasa bile, ticaret yapma açısından dünyanın çok önemli bir ülkesi olabildi. Demek ki bunun örnekleri var. Hangi modelin uygulanacağı Kıbrıs halklarının vereceği karardır. İnşallah bir çözüm olur, iki taraf da müreffeh olur.”

 “Başlıca aktör Kıbrıslı Türkler ve Rumlar”

Egemen Bağış, “Kıbrıslı Türkler ile Rumların aktör olduğunu düşünüyor musunuz” sorusu üzerine de, “başlıca aktör onlar. Üstten gelecek baskılar, Kıbrıslı Türklerin iradesinden daha önemli değil. Annan Planında iki taraf da evet deseydi ne Türk askeri kalırdı, ne İngiliz askeri kalırdı, ne Yunan askeri kalırdı” dedi. Türk askerinin adadaki varlığını eleştiren Rumların askında kendi oylarıyla Türk askerini orada tuttuklarına vurgu yapan Bağış, bunu unutmamaları gerektiğine dikkat çekti.

Kaynak: Diyalog
Diğer Haberler
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Ada Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.