• BIST 9113.63
  • Altın 2324.093
  • Dolar 32.3604
  • Euro 35.0127
  • Lefkoşa 26 °C
  • Girne 23 °C
  • Mağusa 26 °C
  • İskele 26 °C
  • Güzelyurt 26 °C
  • Lefke 26 °C

Arnavutluk'ta farklı medeniyetlerin iz bıraktığı yer: Berat Kalesi

Arnavutluk'un Berat şehrinde MÖ 4. yüzyılda inşa edildiği düşünülen Berat Kalesi, konumu nedeniyle "antik kentin tacı" olarak nitelendiriliyor.
Arnavutluk'ta farklı medeniyetlerin iz bıraktığı yer: Berat Kalesi

Arnavutluk'un Berat şehrinde MÖ 4. yüzyılda inşa edildiği düşünülen Berat Kalesi, asırlardır ülkenin tarihine tanıklık ediyor.

Yüksek bir tepedeki konumuyla "antik kentin tacı" olarak nitelendirilen kale, geniş kapısı, 24 gözetleme kulesi, cami kalıntıları, kiliseleri ve müzesiyle turistlerin ilgisini çekiyor.

Kalenin içi ise barındırdığı birçok tarihi eserin yanı sıra meydanlarıyla da adeta küçük bir kasabayı andırıyor.

Kalenin güçlendirilmiş surlarından, Berat şehrinin tamamının yanı sıra Adriyatik Denizi'ne dökülen Semen Nehri'nin kollarından Osum ile bu nehir üzerindeki tarihi Gorica Köprüsü de görülebiliyor.

Birçok tarihi ize sahip

Tarih boyunca İlliryalılar, Bizanslılar, Bulgarlar, Sırplar ve Osmanlıların da kullandığı kalenin sınırları içerisinde bugüne ulaşabilen 10 kilise ile İkinci Bayezid döneminde inşa edilmiş Fetih Camii'nin minaresi de bulunuyor.

Arnavutluk'un en eski camilerinden biri olan bu cami, kırmızı tuğlaları nedeniyle Kırmızı Camii olarak da biliniyor.

Kalede ayrıca Hristiyanlık dinini ilk kabul eden ve İlir kökeni olduğuna inanılan Roma imparatoru I. Konstantin'in de dev büstü bulunuyor.

UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde de yer alıyor

Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Dünya Mirası Listesi'ne 2008'de dahil edilen Berat şehri, 1961'de Enver Hoca tarafından "Müze şehir" ilan edildi.

Beyaz evleri nedeniyle Sırplar tarafından Belgrad olarak da anılan ve bu yüzden Osmanlı döneminde Belgrad-i Arnavud olarak bilinen Berat, çok pencereli tarihi evleri nedeniyle halk arasında "üst üste pencereli şehir" olarak adlandırılıyor.

Dağ yamacına kurulmuş çok pencereli tarihi konakları nedeniyle Amasya'yı andıran şehirde, birçok Osmanlı eseri de mevcut.

Berat'a TİKA dokunuşu

Berat'taki üç Osmanlı eseri, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından restore ediliyor.

Hünkar Camii ve Halveti Tekkesi ile Berat Bekarlar Camii'nin 2018'de başlayan restorasyon çalışmalarının iki yılda bitirilmesi planlanıyor.

Hünkar Camii'nin 1492'de Sultan İkinci Bayezid'in fermanıyla, Halveti Tekkesi'nin ise 1781-1782'de Kurt Ahmet Paşa tarafından yaptırıldığı biliniyor.

Bekarlar Camii ise Avlonyalı İbrahim Paşa'nın oğlu Süleyman Paşa tarafından 1827-1828'de yaptırılmıştı.

Diğer Haberler
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Ada Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.