• BIST 9092.76
  • Altın 2324.897
  • Dolar 32.3656
  • Euro 34.97
  • Lefkoşa 24 °C
  • Girne 23 °C
  • Mağusa 25 °C
  • İskele 25 °C
  • Güzelyurt 24 °C
  • Lefke 24 °C

Anastasiadis, Vatikan'da Papa Francis ile görüştü

Rum lider Anastasiadis, Vatikan'da Papa Francis ile görüştü.
Anastasiadis, Vatikan'da Papa Francis ile görüştü


Rum lider Nikos Anastasiades, resmi ziyareti çerçevesinde Vatikan'da gerçekleştirdiği görüşmeyi çok üretici ve çok önemli olarak niteleyerek "köleliğe karşı mücadele, iklim değişikliği, mülteciler, küresel ve özellikle de Orta Doğu'daki çatışmalar gibi insanlığın karşı karşıya bulunduğu çeşitli uluslararası sorunlar dışında - ayrıca Kıbrıs'ın 45 yıldır karşı karşıya bulunduğu sorun ve BM Genel Sekreterinin üstlendiği girişimleri ve Kıbrıs sorunun çözümü çabalarını da ortaya koydum" dedi.

Rum Başkanlık Sarayından tarafından yapılan açıklamaya göre, Papa Francis, Anastasiades'in Güney Kıbrıs'ı ziyaret etme davetine olumlu yanıt verdi ve söz konusu ziyaretin gelecek yıl gerçekleştirileceği belirtildi.

ANASTASİADİS, PAPA'YI ADAYA DAVET ETTİ

Anastasiadis, "Papa, söylediklerimi sadece ilgiyle dinlemekle kalmadı. Türkiye'nin istila ve işgalinin yarattığı sorunları,  şu anda Türkiye'nin şimdiki eylemlerinden dolayı yaşanan zorlukları biliyor ve çok iyi anlıyor. Aynı anda Kıbrıs'ı ziyaret etmesi için onu davet etme fırsatına da sahip oldum ve bunu büyük bir memnuniyetle kabul etti. Şimdi bunu Kıbrıs Cumhuriyeti'nin 60. Kuruluş yıldönümü ve Papa Benedictus'un adayı ziyaretinin onuncu yıldönümüne göre ayarlamak kalıyor" dedi.

Rum lider Anastasiadis, "Daveti kabul etmesi bizim için büyük bir mutluluk vesilesidir. Çünkü insanlık için modern bir vizyona sahip ve insanlığın karşı karşıya bulunduğu sorunlara karşı duyarlı olan ve diyaloğun sürdürülmesi aracılığıyla dünyada barış ve istikrarın sağlanmasını hedefleyen Papa gibi bir liderliğin, adayı ziyaret etmesi çok önemlidir" ifadelerini kullandı.

Eşi Andri Anastasiades ve Güney Kıbrıs'ın Vatikan Büyükelçisi Yorgos Poulides, Rum Enerji Bakanı Yorgos Lakkotrypis, Rum Hükümet Sözcüsü Prodromos Prodromou ve hizmet kurumları eşliğinde dün sabah Vatikan'a giden Anastasiades resmi bir törenle kabul edildi.

Anastasiades ile görüşmesinden sonra Papa Francis, Anastasiades'in himayesinde Güney Kıbrıs heyetini de kabul etti.

Görüşmeden sonra Cumhurbaşkanı ve Papa hatıra hediyeleri değişiminde bulundular.

Anastasiadis, Papa Francis'e gümüş bir buhurdan ve "Çok Dinli Kıbrıs" adlı bir kitap hediye ederken Papa Francis de Cumhurbaşkanı Anastasiades'e 1545 yılına ait St. Peter Kraliyet Kilisesinin bakır bir baskı kopyasını ve çevrenin korunması için bir tamim hediye etti.

Öte yandan, Anastasiadis, Vatikan Başbakanı Kardinal Pietro Parolin ve Vatikan Dışişleri Bakanı Başpiskopos Paul Richard Gallagher ile görüştü.

"CRANS-MONTANA'DA YARIM KALAN MÜZAKERELERE GERİ DÖNME YÖNÜNDEKİ İRADEMİZİ ANLATTIM"

Vatikan Başbakanı ve Dışişleri Bakanı ile görüşmesinden çıkışında Anastasiadis, "Kıbrıs sorununun çözümünde yaşanan zorlukları ve BM Genel Sekreteri tarafından yapılan çabaları, 25 Kasım'da Berlin'de üçlü görüşmeye katılma kararlılığımızı ve Crans-Montana'da yarım kalan müzakerelere geri dönme yönündeki irademizi dile getirdim. Tabii Başbakan ve Dışişleri Bakanı ile konuşmalarımız Kıbrıs'la sınırlı kalmayıp mülteciler konusu ve Papa Francis ile de ele aldığımız diğer konuları da kapsadı" dedi.

Diğer Haberler
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Ada Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.