• BIST 9067.58
  • Altın 2324.279
  • Dolar 32.3615
  • Euro 34.9588
  • Lefkoşa 19 °C
  • Girne 20 °C
  • Mağusa 20 °C
  • İskele 20 °C
  • Güzelyurt 19 °C
  • Lefke 19 °C

Akıncı: Önerimize AB ve BM’den olumlu dönüşler aldık

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde bulunan Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı tarafından kabul edildi.
Akıncı: Önerimize AB ve BM’den olumlu dönüşler aldık

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde bulunan Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı tarafından kabul edildi.

Yarım saat olarak planlanan görüşme bir buçuk saat sürdü.

Görüşmenin ardından, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun da katılımıyla Cumhuriyet Meclisi’nde temsil edilen siyasi parti başkanlarıyla yuvarlak masa toplantısına geçildi.

Toplantının ardından Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ortak basın toplantısı düzenledi.

Cumhurbaşkanı Akıncı her iki toplantıda Doğu Akdeniz’deki Doğal gaz ve Kıbrıs konusunda etraflıca görüştüklerini söyledi.

Doğu Akdeniz’deki zenginliklerin Doğu Akdeniz’de işbirliğine, barışa ve istikrara katkıda bulunması arzusunu yineleyen Akıncı, bu doğrultuda ortak komite önerisinde bulunduklarını hatırlattı.

Akıncı, bunun karşılığında kendilerine ‘ortaklaşa bir şey yapılması fikrini dışlayan, sadece Kıbrıs Türk tarafına bilgi vermeyi içeren ve Türkiye ile Kıbrıs Rum Yönetimi’nin bir masade bir araya gelerek, münhasır ekonomik alanların belirlenmesini talep eden önerinin kabul edilmesnin mümkün olmadığını belirtti.

Akıncı, “Basına yüzde 30 diye yansıdığı için düzeltmek ihtiyacındayım. Rum tarafının sunduğu öneride nüfus bazında bir gelir paylaşımından bahsediliyor ve eğer Türkiye Rum yönetimini tanır ve münhasır ekonomik alan konusunda uzlaşırsa ve buradan gemilerini çekerek sondaj çalışmalarını sonlandırırsa, o zaman bu nüfus bazındaki yardımdan Kıbrıslı Türkler de yararlanabilir ifadelerini içeren bir öneriydi” dedi.

Önerilerinin hala masada olduğunu kaydeden Akıncı, bazı AB ülkelerinden, BM Genel Sekreteri ve Avrupa Birliği Komisyonu başkanının da öneriye sıcak baktığını ifade etti.

Akıncı “gerçi çözüm olsun bu sorunlar aşılsın denmektedir ama bu kaynaklarda her iki tarafın hakkı da olduğu Junker’in mektubunda teslim edilmektedir” dedi.

Ortak davranıştan yana tutumlarını sürdüreceklerini kaydeden Cumhurbaşkanı, Türkiye ile işbirliği içinde eli kolu bağlı bir şekilde beklenmeyeceğinin bilinmesini istedi.

“Madem ki ortak fikir etrafında buluşamıyoruz o zaman ayrı ayrı bu aramalar devam edecek” diyen Akıncı, Rum tarafının tutum değiştirmesi durumunda kendilerinin de olumlu değerlendirmede bulunmaya hazır olduklarını söyledi.

Kıbrıs sorunundaki son gelişmeleri de ele aldıklarını belirten Akıncı, Lute’un son ziyaretinde bir başlangıç noktası oluşturacak referans kavramlarının oluşabilmesi için önemli gördükleri noktaları paylaştıklarını söyledi.

Akıncı “Bizim için önemli olan siyasi eşitlik kavramı var. Siyasi eşitlik etkin katılım ile birlikte anılırsa anlamlı olur. Siyasi eşitlikten kastımız içi boş bir kavram değil. Kararlara iki tarafında da katılımı önemlidir” dedi.

Geçmiş mutabakatların bir bütün olarak kabul edilmesi gerektiğini kaydeden Cumhurbaşkanı Akıncı bu sürecin yeni bir süreç olacağını vurguladı.

Akıncı “Biz bir daha ucu açık sonuç odaklı olmayan, bizi yıllarca oyalayacak bir sürece girmeyeceğimizin altını çizdik. Sayın Lute ile de bunu çok net olarak konuştuk. BM Genel Sekreterinin söylemlerine ve raporlarına da girmiş olan bu konu bizim önem verdiğimiz konulardan biridir” dedi.

Cumhurbaşkanı, Beşli bir gayri resmi buluşma önerisinin Türkiye Cumhuriyeti tarafından daha önce ortaya konulmuş bir görüş olduğunu, kendilerinin bu konuya soğuk bakmadığını BM’nin de soğuk bakacağını düşünmediğini belirterek, zamanlamanın ne şekilde olacağının genel sekreter ile konuşulması gereken bir konu olduğunu ifade etti.

Akıncı “Sabırla iyi niyetle yapıcı bir ruhla ancak netlik içerecek, muğlaklık içermeyecek ve Kıbrıs Türk halkının, Kıbrıs’taki kurucu devletin siyasi eşitliğini, özgürlüğünü güvenliğini tehlike altına atmayacak bir çerçeve istiyoruz. Bunun için uğraşıyoruz” dedi.

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da 50 yılı aşkın bir süredir tüm samimiyetleri ile çözüm yolunda güçlü bir irade ortaya koyduklarını ancak Rum tarafında bu iradenin hiç olmadığını belirterek, Rum tarafının yönetim ve refahı Türk tarafı ile siyasi eşitlik temelinde paylaşmak istemediğini kaydetti.

“Türkiye, Kıbrıs Türkünün siyasi eşitliğini sağlayan ve güvenlik endişelerine yanıt veren her türlü seçeneği görüşmeye hazırdır” diyen Çavuşoğlu, hiçbir çözüm modelini dışlamadıklarını ifade etti.

Anastasiyadis’in farklı ortamlarda farklı fikirlerden bahsettiğini anlatan Çavuşoğlu “Anastasiyadis farklı kişilere farklı şeyler söyleme konusunda mahirdir. O nedenle beşli bir gayri resmi toplantıda bunlar netliğe kavuşsun dedik. Yani neyi müzakere edeceğimizi birlikte kararlaştırmamız lazım” şeklinde konuştu.

Neyin müzakere edileceğinin ortaya çıkmasının ardından referans belgesinin detaylarının da netliğe kavuşacağını söyleyen Çavuşoğlu, referans belgesi olmadan müzakerelerin başlamayacağını kaydetti.

Türkiye’nin de Kıbrıs Türk halkının da azınlık statüsünü kabul etmeyeceğini belirten Çavuşoğlu, Rum tarafının bunda ısrar etmesinin bir anlamı olmadığını kaydetti.

“Siyasi eşitlik kağıt üzerinde değil uygulamada olmalıdır ve çerçeve net olarak çizilmelidir” diyen Çavuşoğlu, siyasi eşitlikten ödün verilmesinin mümkün olmadığını vurguladı.

Bakan Çavuşoğlu Doğu Akdeniz’deki enerji kaynakları ile ilgili uyarılarının dikkate alınmaması halinde hem kendilerinin hem de Kıbrıs Türk halkının çıkarlarının korunması için gerekli adımları atmaktan çekinmeyeceklerini her fırsatta gösterdiklerini belirterek, Kıbrıs Türk tarafının sunduğu önerinin Rum Yönetimince reddedilmesini eleştirdi.

Bu önerinin hala masada olduğunu ve uluslararası toplamla görüşüldüğünü kaydeden Çavuşoğlu, Rum tarafı Kıbrıs Türkünü adanın asli unsuru ve ortak sahibi olarak kabul ediyorsa bu öneriyi hemen kabul etmesi gerektiğini söyledi.

Çavuşoğlu, Rum tarafının önerisini i ise ciddiyetten uzak olarak nitelendirerek gerçekçi olmadığını vurguladı.

Çavuşoğlu, Kıbrıs Türkünün geleceğe korkusuz bir şekilde bakarak barış ve huzur içinde yaşamasının öncelikleri olduğunu belirterek “Türkiye her koşulda Kıbrıs Türkünün yanında olacak. Güvenlik ve kalkınmasına kararlılıkla destek verecek, adada ve bölgede huzur istikrar ve refahın sağlanması yolunda her türlü çabayı gösterecektir” dedi.

 

Diğer Haberler
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Ada Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.