• BIST 8980.74
  • Altın 2276.601
  • Dolar 32.3101
  • Euro 35.0399
  • Lefkoşa 20 °C
  • Girne 19 °C
  • Mağusa 20 °C
  • İskele 20 °C
  • Güzelyurt 20 °C
  • Lefke 20 °C

AB ile üçüncü toplantı şubatta

Türkiye Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Türkiye-AB Yüksek Düzeyli Ekonomik Diyalog Toplantısının üçüncüsünü şubatta gerçekleştirme noktasında mutabık kaldıklarını söyledi.
AB ile üçüncü toplantı şubatta

Türkiye Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Türkiye-AB Yüksek Düzeyli Ekonomik Diyalog Toplantısının üçüncüsünü şubatta gerçekleştirme noktasında mutabık kaldıklarını söyledi.

Albayrak, 5. Reform Eylem Grubu Toplantısının ardından açıklama yaptı.Albayrak, Türkiye’nin en büyük ticari partneri AB ile iş birliğini, bundan sonraki süreçte daha da güçlendirerek ileri aşamaya taşımaya gayret ettiklerine işaret etti. Albayrak, söz konusu iş birliğinin güçlü olmasının, dünya ekonomisi açısından da olumlu bir süreci ortaya koyacağını aktardı.Dün açıklanan büyüme rakamlarına da değinen Albayrak, “Yaşanan tarihi kur saldırısı, küresel piyasalardaki sert düşüşler ve sıkıntılı iklime, bir önceki yılın 3. çeyreğindeki çok büyük ve yüksek büyüme rakamına, AB ülkelerindeki yavaş büyüme rakamlarına rağmen Türkiye pozitif büyümeyle 3. çeyrekte de çok önemli performans sergiledi.” değerlendirmesinde bulundu.

Albayrak, Avro Bölgesi’ndeki gelişmelere de dikkati çekerek, Türkiye ve AB’nin ekonomik iş birliğine her zamankinden daha fazla ihtiyacı olduğunu vurguladı. Türkiye’nin bu çerçevede pozitif ve yapıcı adımlarını kararlı şekilde atmaya devam edeceğini aktaran Albayrak, şunları kaydetti:“Türkiye ile AB arasında ekonomi alanında bugüne kadar iki defa gerçekleştirilen Yüksek Düzeyli Ekonomik Diyalog Toplantısı’nın birincisi 2016’da ülkemizde, ikincisi 2017’de Brüksel’de gerçekleştirilmişti. Bu toplantıların üçüncüsünü şubat ayında gerçekleştirme noktasında mutabık kaldık.

Her ne kadar mayıs ayında Avrupa Parlamentosu seçimleri olsa da öncesinde bu kararlılığı sergilemede mutabık kaldık. Sadece bakanlar değil, iş çevrelerinin de bir araya getirilmesiyle atılacak adımlarda önemli fikir teatileri gerçekleştirilecek.”

En önemli konulardan birinin de Gümrük Birliği’nin güncellenmesi olduğunu anımsatan Albayrak, bu konuda, yoğun diplomasi yürütmeye devam ettiklerini anlattı. Albayrak, dünyada artan ekonomik korumacılık adımlarını da anımsatarak, “Türkiye, sadece Gümrük Birliği’nin güncellenmesi özelinde değil, bu ekonomik iş birliğinin gelişmesi noktasında da yeni küresel sisteme önemli mesaj verecek. Bu güncellenme süreci, ekonomik manadaki gelişimde kaldıraç görevi görecek.” dedi.

Albayrak, bugün açıklanan ödemeler dengesi istatistiklerine de işaret ederek, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Ekim ayında geçtiğimiz iki aydan daha güçlü rakamlarla, 2,77 milyar dolarlık cari fazlayla tüm zamanların rekorunu kırdık. Bu durum, dengelenme sürecinin ne kadar güçlü ve sağlam ilerlediğinin altını çiziyor. Bugün dünden, yarın da bugünden iyi olacak. Bu süreç, Türkiye’yi her geçen gün daha da iyi ve olumlu ayrıştırmaya devam edecek.

Kasım ve aralık öncü rakamları, bu dengelenme sürecinin, kasım ve aralık aylarında da çok daha güçlü neticelere gebe olduğunu, dengelenme sürecinin daha iyi noktaya gittiğine işaret ediyor. Yeni Ekonomi Programı’nda (YEP) cari açıkta koyduğumuz hedeften çok daha iyi performans sergileyeceğimiz kuvvetle muhtemel. Yıl sonunda 30 milyar doların altında rakamla çok daha pozitif netice ortaya koyacağımızın sinyallerini almaya başladık.

Firmalar ve bankalar, dış borç yenilemede her geçen gün daha başarılı neticeler alıyor, Hazine tarafındaki başarılı ihraçlar, net döviz rezervinde artışın güçlü seyrettiğini ortaya koyuyor. Cari denge gelişmeleri olumlu sonuçları ortaya koyuyor. Tüm bu noktada, çok daha güzel gelişmelere gebe bir sürecin ortaya çıkacağını görebiliriz.” (TRT)

Diğer Haberler
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Ada Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.