• BIST 9079.97
  • Altın 2307.251
  • Dolar 32.3024
  • Euro 35.0637
  • Lefkoşa 17 °C
  • Girne 17 °C
  • Mağusa 17 °C
  • İskele 17 °C
  • Güzelyurt 18 °C
  • Lefke 17 °C

6. Geleneksel Verigo Festivali açıldı

Yeşilırmak Yedidalga Üreticiler Birliği tarafından, LAÜ ile Yedidalga ve Yeşilırmak Muhtarlıklarının katkılarıyla düzenlenen 6.
6. Geleneksel Verigo Festivali açıldı

Yeşilırmak Yedidalga Üreticiler Birliği tarafından, LAÜ ile Yedidalga ve Yeşilırmak Muhtarlıklarının katkılarıyla düzenlenen 6. Geleneksel Verigo Festivali açıldı.

Yedidalga Halk Plajı’nda yer alan festival köy girişinden başlayıp plaja kadar süren kortejle başladı.

Burada davul zurna dinletisinin ardından açılış konuşmalarına geçildi.

Yeşilırmak Yedidalga Üreticiler Birliği Onursal Başkanı Cavit Atalar, çilek festivali 5 Eylül Yeşilırmak bütünleşme günü ve verigo festivalinin ülkemizin en batısının 3 önemli güü olduğuna işaret ederek, bölge halkın büyük bölümünün üretici olduğuna ve üretimden vazgeçmediğine dikkat çekti.

Geçen yıl yaşanan dolu felaketinden zarar gören üreticilerin en erken zamanda tazmin edilmesini talep eden Atalar, çileği eski yıllardaki gibi ihraç edebilecekleri, ambargoların kaldırıldığı, barış dolu günler diledi. Lefke Belediye Başkanı Aziz Kaya da Batı bölgesini ülkemizde yüzde 35 oranında üretime sahip olduğunu belirterek, geçen yıl doludan zarar görmesiyle düşen verigo rekoltesinin daha da artmasını ve üreticilerin üretimlerine sahip çıkmasının önemine işaret etti.

Lefke ilçesinin sorunlarına da değinen Kaya, CMC, çift şerit yol ve balıkçı barınağı konularına kalıcı çözümler üretilmesini talep etti. TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit de yıllarca ihmal edilen Batı bölgesinin giderek geliştiğinin altını çizerek, Kıbrıs Türk toplumun elbirliğiyle, barış içinde üretimi de artırarak gelecek nesillere güzel bir vatan bırakmak için uğraşmak zorunda olduğunu söyledi.

Cumhuriyet Meclisi Başkan Yardımcısı Zorlu Töre de üretim ve üretimi devaö ettirmenin bir ülke için çok önemli olduğunu kaydederek, üretici birliklerinin hükümetlerle ciddi işbirliği içinde çalışmasının önemine vurgu yaptı.

Töre, vatan yapılan toprakların korunmak zorunda olduğuna işaret ederek, barışın adının bu toprakları korunak ve Türkiye’nin garantisinden asla vazgeçmemek olduğunu belirtti.

3.Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu da verigo ürününün güzel tadına değinerek, bu ürünü kendi evinde dalından koparıp yeyebilmenin keyfinin de bir başka olduğunu söyledi.

Eroğlu, bu ürünü daha da çoğaltarak ihracatını yapmak için çalışılmasının önemine vurgu yaparak, üreticilere başarılar diledi.

Başbakan Ersin Tatar da verigonun Kıbrıs’a özgü, tadı bambaşka bir ürün olduğuna dikkati çekerek, bu ürünü iyi değerlendirmek, korumak ve geliştirmek gerektiğini söyledi.

Tatar, Tarım Bakanlarının gerekli denetim ve kontrolleri yapıp vatandaşları korumak zorunda olduğunu ayrıca ürünlerin daha verimli hale getirilmesi için çalışması gerektiğini belirterek, hükümetin de bu konuya hassasiyetle önem  verdiğini ifade etti.

Hükümetin her zaman üreticilerin yanında olduğuna da vurgu yapan Başbakan Tatar, üreticinin de kazanması için gereken tüm önlemleri almanın görevleri olduğunu kaydetti.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı da Batı bölgesinin çilek, verigo, hurma, ceviz gibi önemli ürünlere sahip olduğunu belirterek, bunların yanı sıra eğitim alanında da en önemli ürünün LAÜ olduğunu vurguladı.

Bölgedeki yıllardır kanayan yara olan CMC sorununa bir çare üretilmesinin önemini belirten Akıncı, geçen yıl doludan zarar gören üreticilerin tazmini konusunda hükümetlerin sorumluluğunun devam ettiğini ve bu konudaki sıkıntıların aşılması gerektiğini kaydetti.

Akıncı, Kıbrıs konusuna da değinerek, Kıbrıs Türk halkını bu adadaki diğer toplum kadar eşit hakların sahibi olacağı bir geleceğin takipçisi olduğunu ve böyle bir geleceğe ulaşmanın Kıbrıs Türk halkın hakkı olduğunu söyledi.

Akıncı, Kıbrıs Türk halkının uluslararası hukuk içinde hak ettiği yeri almanın, güvenlik içinde yaşamanın, gençlerin gelecek belirsizliğinden kurtulmasının, ambargolardan kurtulmanın ve bu adada barış, huzur, güven içinde yaşamanın hakkı olduğunu vurgulayarak, ‘ bunun da yolu bellidir. Haklarımızı sonuna kadar savunarak BM parametrelerinde müzakerelere devam etmektir dedi. Konuşmaların ardından Lefke Belediyesi Halk Dansları ekibi gösteri sundu ve konuklara palüze ikramı yapılarak ve stantlar gezildi.

(BRT)

Diğer Haberler
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Ada Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.