• BIST 9094.18
  • Altın 2324.897
  • Dolar 32.3656
  • Euro 34.97
  • Lefkoşa 24 °C
  • Girne 23 °C
  • Mağusa 25 °C
  • İskele 25 °C
  • Güzelyurt 24 °C
  • Lefke 24 °C

4'lü hükümette bakanlıklar bölüşüldü!

Hangi partinin kaç bakanlık alacağı karara bağlandı....
4'lü hükümette bakanlıklar bölüşüldü!

CTP, HP, TDP ve DP’nin koalisyon kurma çalışmalarında önemli bir ilerleme kaydedildiği ve hangi partinin ne kadar bakanlık alacağının da belirlendiği öğrenildi.

Merakla beklenen hükümet oluşumunda ibre “dörtlü hükümete” doğru kaydı. Erken genel seçimde hiçbir partinin tek başına iktidar olamamasının ardından gözlerin çevrildiği iki hükümet modeli olan CTP-HP-TDP-DP’den oluşan “dörtlü koalisyon” ile UBP-DP-YDP’den oluşan “üçlü koalisyon” seçeneklerinden, dörtlünün hayat bulmasının daha yakın olduğu belirtildi.

Bir süreden beridir devam eden gayriresmî görüşmelerin, önceki gün başkanlar düzeyinde devam ettiği ve bu toplantının ardından daha net sonuçlar oraya çıktığı iddia ediliyor. Son iki gündür süren görüşmelerde dört parti de prensipte “evet” dedi.

“Seçim hükümeti” değil uzun ömürlü hükümet

Yapılan görüşmede hangi partinin kaç bakanlık alacağı da karara bağlandı. Buna göre dörtlü koalisyonda CTP’nin 4, HP’nin 3, TDP’nin 2 ve DP’nin 2 bakanlık alacağı iddia edildi.

Hükümetin CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman başkanlığında kurulacağı öğrenildi. İddia edildiği gibi bir “seçim hükümeti” ya da “geçiş hükümeti” gibi kısa ömürlü koalisyon değil, uzun ömürlü bir reform hükümeti hedefleniyor. Parti yetkilileri, reformları yapmak için halktan süre talep edecek. 4 partinin yetkilileri de vaat ettikleri reformları yerine getirerek, hükümette güç kazanmayı istiyor.

Daha önce hükümetin teknokrat kadrodan oluşacağı belirtilirken, bu fikirden uzaklaşıldığı ve bakanların kabineden yapılacağı öne sürüldü. Diğer parti başkanlarının başbakan yardımcıları olacağı ve tümünün de bir bakanlık görevi bulunacağı öne sürüldü.

Kim, hangi bakanlığı istiyor?

Yapılan pazarlıklarda özellikle DP’nin “maliye” ve “turizmi” yeniden istediği ve diğer partilerin bu isteme karşı çıkmadığı iddia edildi. HP’nin “dışişleri”, “ekonomi” ve “çalışma” bakanlıklarını, TDP’nin de “eğitim” ve “içişleri bakanlığını” talep ettiği öne sürülüyor. Bu durumda kendisine “başbakanlık”, “sağlık” “ulaştırma” ve “tarım” bakanlıkları kalan CTP’nin, bir iki olası ufak değişiklikler dışında taleplere çok fazla itiraz etmeyeceği öne sürüldü. Örneğin TDP’ye “içişleri” yerine “tarım” bakanlığının verilebileceği belirtiliyor. Ancak pazarlıkların sürdüğünü ve bakanlık dağılımlarının çok değişebileceğini iddia eden kaynaklar da var.

DP araştırma ve soruşturmalardan korkmuyor

Olası dörtlü koalisyondaki CTP, HP ve TDP’nin UBP-DP Hükümeti’ndeki bazı icraatları mercek altına alma ve bazı kişileri yargıya taşıma istemine DP’den olumlu yanıt geldi. DP Genel Başkanı Serdar Denktaş, veremeyecekleri bir hesap olmadığını, gerekli araştırma ve soruşturmanın yapılabileceğini söyledi.

UBP her türlü olasılığa karşı hazırlıklı

Öte yandan dörtlü koalisyonun kurulamaması durumunda gözler yine “üçlü koalisyona” dönecek.

UBP’nin her türlü ihtimale karşı DP ve YDP ile temaslarını sürdürdüğü belirtildi. UBP’nin başka olasılıklara karşı da hazırlıklı olduğu öğrenildi.

UBP PM, bugün toplandı

UBP Parti Meclisi, bugün parti merkezinde saat 17.30’da “Seçim sonuçları” ve “Hükümet kurma çalışmaları” gündemiyle toplandı.

Erken genel seçimde elde edilen sonuçların değerlendirildiği toplantıda, hükümet kurma çalışmaları kapsamında siyasi partilerin UBP’ye karşı olan tepkisi de ele alındı.

Kıbrıs

Diğer Haberler
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Ada Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.