• BIST 9089.86
  • Altın 2324.204
  • Dolar 32.3601
  • Euro 34.9277
  • Lefkoşa 19 °C
  • Girne 20 °C
  • Mağusa 20 °C
  • İskele 20 °C
  • Güzelyurt 19 °C
  • Lefke 19 °C

15 Temmuz’da Meclis'i bombalayan pilota 3 bin 901 yıl hapis cezası

TBMM'ye ilk bombalı saldırıyı düzenleyen eski pilot yarbay Hasan Hüsnü Balıkçı, "yönetici" sıfatıyla Akıncı Üssü'ndeki bütün eylemlerden sorumlu tutularak, 79 kez ağırlaştırılmış müebbet ve 3 bin 901 yıl 6 ay hapis cezasına mahkum edil
15 Temmuz’da Meclis'i bombalayan pilota 3 bin 901 yıl hapis cezası

Fetullahçı Terör Örgütü'nün 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sırasında komuta merkezi olarak kullandığı Akıncı Üssü'ndeki eylemlere ilişkin davanın sanıklarının, güvenlik güçleri ve sivilleri hedef alan eylemleri cezası kalmadı.

Bu sanıklar arasında Türkiye Büyük Millet Meclisi'ni (TBMM) bombalayan ve Akıncı Üssü'ndeki darbe faaliyetlerini yöneten isimlerden eski pilot Yarbay Hasan Hüsnü Balıkçı da yer aldı.

Balıkçı, darbeden yaklaşık bir ay önce komutanlığını yaptığı 143. Filo'dan eski Harekat Komutanı kurmay albay Ahmet Özçetin'in emrine atandı. Bunun üzerine yıllık izin hazırlıkları yapan Balıkçı, darbe girişimi yapılacağını öğrenince izne çıkmaktan vazgeçti.

Darbe girişiminden bir gün önce hazırlık uçuşu yaptı

Darbe girişiminden bir gün önce eski Yarbay Hakan Karakuş ile jetlerin hedefleri hassas bir şekilde vurmasını sağlayan sniper pod takılı uçakla Kapadokya üzerinde hazırlık uçuşu yaptı.

Balıkçı, daha sonra darbe girişimde yer alacak pilotlar ile onları kontrol kulesinden yönlendirecek isimlerin bulunduğu toplantıya katıldı. Hakan Karakuş, darbeci pilotlar arasında görev dağılımı yaptıktan sonra sözü Balıkçı'ya verdi.

FETÖ'cü pilotları motive eden cümleler kullanan Balıkçı, "Bizim isim listemiz var. Hepsi ellerinde, hepimiz bu listedeyiz. Bazı generallerden alınmaya başlandı. Sonra tek tek bize gelecek. Bu işi bugün yapmamız gerekiyor. Onlardan önce davranmamız gerekiyor" dedi.

Konuşmaların ardından Özel Harekat Başkanlığı, MİT Müsteşarlığı ile o gece bombalanan diğer kamu kurumlarının öncelikli vurulacak hedef olarak işaretlendiği haritanın üzerinde son kontroller yapıldı.

Görev dağılımına göre Balıkçı, kuleden darbeci pilotları yönetecek ekipte yer alıyordu. Ancak ilerleyen saatlerde eski albay Özçetin'in emriyle o da pist başı yaptı. İkinci pilot eski Yüzbaşı Selahattin Yorulmaz ile havalanan Balıkçı, Ankara semalarından ses hızı duvarını aşacak şekilde uçtu.

Bombalama için kullanılan sistemin arızalanması nedeniyle Balıkçı, üsse dönmek zorunda kaldı. Bir süre eski pilot Uğur Uzunoğlu ile Aslan-5 kodunu kullanan 94-0105 kuyruk numaralı uçakla havalanan Balıkçı, 02.35'te TBMM'ye bir GBU-10 bombası attı. Saldırıda can kaybı yaşanmadı ama TBMM'de hasar meydana geldi.

İfadesinde çocuklarının yüzüne bakamadığını itiraf etti

Darbe girişiminden sonra üsten kaçan Balıkçı, Konya'da saklandığı evde polis ekipleri tarafından yakalandı.

Savcılık sorgusunda, TBMM'yi bombaladığını kabullenen Balıkçı, bu eylemi nedeniyle çocuklarının yüzüne bakamadığını da itiraf etti.

Balıkçı, savcılıktaki itiraflarıyla darbe girişiminin detaylarını anlatarak, FETÖ'nün TSK'daki yapılanmasına ilişkin de önemli bilgiler verdi:

"TSK'daki Fetullahçı yapılanmanın oranı, alt kademede en az general seviyesi kadardır. General seviyesinden biraz üstünde olduğunu değerlendiriyorum. Bu darbe girişiminin Fetullah Gülen'in kontrolünde ona bağlı insanlar tarafından, şu anda FETÖ olarak isimlendirilen yapı mensuplarınca gerçekleştirildiğini düşünüyorum. Çünkü TSK'da emir komuta zinciri dışında bu şekilde bir eylemi gerçekleştirebilecek başka bir grup yoktur. Gerçekleştirdiğim eylemleri samimiyetle anlattım."

Beyanında bildikleriyle ilgili "Samimiyetle anlattım" diyen Balıkçı, mahkemede bunları inkar etti.

Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesince karara bağlanan Akıncı Üssü darbe girişimi davasında yargılanan Balıkçı, yönetici sıfatıyla bütün eylemlerden sorumlu tutularak, 79 kez ağırlaştırılmış müebbet ve 3 bin 901 yıl 6 ay hapis cezasına mahkum edildi.

TRT

Diğer Haberler
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Ada Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.