• BIST 9068.98
  • Altın 2324.567
  • Dolar 32.3719
  • Euro 34.9559
  • Lefkoşa 19 °C
  • Girne 20 °C
  • Mağusa 20 °C
  • İskele 20 °C
  • Güzelyurt 19 °C
  • Lefke 19 °C

100 yıl sonra gelen "İstiklal Madalyası" mutluluğu

Milli mücadele yıllarında çetelere karşı başlatılan askeri harekatta, 1921 yılında şehit olan Kırşehirli Geredeoğlu Musa'nın şehitlik beratı ve İstiklal Madalyası için mücadele başlatan yeğeni, amcasının hatırasına kavuştu.
100 yıl sonra gelen "İstiklal Madalyası" mutluluğu

Milli mücadelenin sürdürüldüğü 1921 yılında, Kırşehir'in Kaman ilçesinde çetelere karşı yürütülen askeri müdahalede şehit düşen ve Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle 100 yıl sonra İstiklal Savaşı şehidi kabul edilen Geredeoğlu Musa'nın madalya ve beratı, 79 yaşındaki yeğenine takdim edildi.

Musa'nın yeğeni Mehmet Ali Memiş, yaklaşık 2 yıl süren yazışmaların sonunda amcasının şehitlik beratı ve İstiklal Madalyası'nı, Kırşehir Askerlik Şubesinden teslim aldı.

Kırşehir Askerlik Şubesi ve Milli Savunma Bakanlığı kayıtlarında yeminli tercümanlar aracılığıyla yapılan araştırmaya göre Musa, Kırşehir'in merkez Özbağ beldesinde 1899 yılında doğdu.

Osmanlı Devleti zamanında Gazze'de konuşlu 7. Ordu 8. Piyade Alayı'nda askerlik görevine başlayan Musa, burada yapılan savaşta İngilizlere esir düşerek, esir tutulan diğer Osmanlı askerleriyle 2 yılı aşkın süre Süveyş Kanalı yapımında çalıştırıldı.

Kanalın yapımı bitince serbest bırakılan askerler, 7. Ordu'ya bağlı birliğe döndü. Esir düştüğü süre askerlikten sayılan Musa, 2 yıl 8 ay 18 gün askerlik yaptıktan sonra tezkeresini alarak memleketi Kırşehir'e döndü.

Milli Mücadele'nin başladığı yıllarda gönüllü olan ve Kuvayımilliye'ye katılan Musa, 1920 yılında Kırşehir'deki İstikam Depo Bölüğünde er olarak görev yapmaya başladı. Musa, 1921 yılında kayıtlara, "Kargın Kızık Harbi" diye geçen askeri harekatta, Dişikitli çete grubuna karşı mücadele ederken şehit oldu.

21 yaşında şehit düşen, çocuğu ve torunu olmayan Geredeoğlu Musa'nın 79 yaşındaki yeğeni Mehmet Ali Memiş, yasal mirasçısı olarak amcasının şehit kabul edilerek İstiklal Madalyası verilmesi için girişimde bulundu.

Yeminli tercümanlar vasıtasıyla Kırşehir Askerlik Şubesinden kayıtları alan Memiş, 2018 yılında Kırşehir Valiliği aracılığıyla Milli Savunma Bakanlığına müracaat ederek süreci başlattı. Gönderilen belgeler ve Bakanlıktaki araştırmanın ardından 2 yıl sonra Musa'nın şehitlik beratı ve madalyasının, yasal mirasçısına verilmesi kararlaştırıldı.

Memiş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, amcasının şehit olmasından sonra ilgilenecek kimsesi olmadığı için yasal süreci kendisinin yürüttüğünü söyledi.

"Gururluyuz, onurluyuz"

İki yıl sonra amcasının şehitlik beratı ve madalyasını almanın mutluluğunu yaşadığını belirten Memiş, şöyle konuştu:

"Nüfus kayıtları bilgisi üzerinde askerlik şubesinden tercümanlar vasıtasıyla kayıtlarını çıkardık. Oradan aldığımız belgelerle Milli Savunma Bakanlığına müracaat ettik. İncelenmiş ve şehitlik belgesi verilmesine karar verilmiş. Benden, dedelerimizden itibaren olan vukuatlı nüfus kaydı örneği ve diğer bazı belgeleri istediler. Yaş itibariyle belgenin bana verileceği bildirildi. İki sene bekledik. 25 Aralık 2019'da Cumhurbaşkanımız da onaylamış."

Yıllardır içinde ukde kalan berat ve madalyaya kavuşmanın huzuru içinde olduğunu vurgulayan Memiş, "Duygularımı kelimelerle ifade edemiyorum. Çok heyecanlandım. 100 yıl sonra gelen şehitlik beratı ve madalyası için gururluyuz, onurluyuz." diye konuştu.

TRT

Diğer Haberler
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Ada Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.